Президентът Румен Радев ще участва в церемонията по залагане на

...
Президентът Румен Радев ще участва в церемонията по залагане на
Коментари Харесай

Президентът и военният министър пристигат във Варна за важна церемония

Президентът Румен Радев ще взе участие в церемонията по залагане на кила на нов многофункционален патрулен транспортен съд за Военноморски сили на България.

Днес президентът ще бъде специфичен посетител на формалната гала по
залагане на кила на новия многофункционален модулен патрулен транспортен съд " Храбри “ за Военноморските сили на Република България.

Министърът на защитата Драгомир Заков, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов и командирът на Военноморските сили (ВМС) контраадмирал Кирил Михайлов също ще вземат участие в тържествената гала по
залагане на кила на първия от двата нови модулни многофункционални патрулни кораби за Военноморски сили. Тя ще се състои в корабостроителен цех " МТГ - Делфин “ в село Езерово.

При
залагането на кила ще бъде спазена античната корабостроителна традиция за слагане на монети сред гредите за сполучливо и безвредно корабоплаване. С церемонията на процедура стартира и построяването на кораба. Строежът на втория транспортен съд ще започва при започване на 2023 година

Изпълнението на плана " Придобиване на многофункционален модулен патрулен транспортен съд за Военноморски сили “ стартира през 2020 година със сключването на контракт сред Министерство на защитата на Република България и компанията " FR. LURSSEN WERFT GMBH&CO.KG “, след това преименувана на " NVL B.V.&Co.KG “. Предмет на контракта е доставката на два многофункционални модулни патрулни кораба от вида лека фрегата, с включени ЗИП и образование на екипажа и инженерно-техническия състав от ремонтите органи на Военноморски сили, както и реализирането на интегрирана логистична поддръжка за интервал от 3 година след гаранционния период.

Първият транспортен съд следва да се достави на Военноморски сили до края на 2025 година, а вторият - до края на 2026 година Строителството на корабите се прави в корабостроителния цех МТГ “Делфин ", област Варна.

Стойността на контракта е 984 млн. лева с Данък добавена стойност. Към момента са разплатени общо 342 млн. лева До края на 2022 година следва да се платят още 16 млн. лева

На първия от новите кораби ще бъде присвоено името " Храбри " и бордови номер 12, а на втория - името " Смели " и бордови номер 11. По този метод ще бъде спазена традицията на българските Военноморски сили на новопридобити кораби да бъдат присвоявани имената на плавателни съдове, отличили се със своите дейности.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР