Президентът Румен Радев ще участва в срещата на върха и

...
Президентът Румен Радев ще участва в срещата на върха и
Коментари Харесай

Радев лети за Рига за Три морета

Президентът Румен Радев ще взе участие в срещата на върха и бизнес форума на самодейността " Три морета " в Латвия. Това оповестиха от пресцентъра на президентството.

Радев взе участие в президентския панел на форума, дружно с президентите и представителите на високо равнище на страните участнички в самодейността: Латвия, Словения, Румъния, Полша, Австрия, Литва, Естония, Унгария, Чехия, Хърватия и Словакия. В сесията на високо ниво ще вземат участие и представители на стратегическите сътрудници от Европейската комисия (ЕК), Германия и Съединени американски щати.

Радев ще вземе присъединяване в президентската полемика, отдадена на влошената среда за сигурност в резултат на войната в Украйна и на новите провокации пред страните от района. В тази връзка, страните участнички ще обсъдят опциите и вероятностите за приобщаване към плановете в границите на самодейността на Украйна и други страни от Източното партньорство и Западните Балкани.

Предвижда се Радев да организира двустранни срещи със свои сътрудници.

" Три морета " включва 12 страни членки на Европейски Съюз в района на Балтийско, Адриатическо и Черно море, ситуирани по оста Север-Юг на Европейския континент. Нейната основополагаща цел е да подтиква икономическия напредък и районното доближаване посредством разширение и рационализиране на свързаността на транспортната, енергийната и цифровата инфраструктура в Източна Европа.

Държавният глава е в Рига по покана на латвийския си сътрудник Егилс Левитс. Той предходната година на срещата на върха, домакинствана от българския президент в София, одобри тазгодишното домакинство на районната самодейност.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР