Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд заради отнетата концесия на

...
Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд заради отнетата концесия на
Коментари Харесай

Радев даде отнетата концесия за „Росенец“ на Конституционния съд

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд поради отнетата концесия на пристанище „ Росенец “. Преди две седмици депутатите скоростно гласоподаваха на две четения в границите на едно съвещание да лишават концесията от съветската компания „ Лукойл “. Прекратяването на контракта стана с гласовете на съдружните сътрудници от ПП-ДБ и ГЕРБ и подкрепящите ги от Движение за права и свободи.

Сега Радев акцентира, че в признатия законопроект има „ конституционните пороци “, които крият „ сериозните опасности, пред които той изправя българските жители “. Това съгласно него е съображение да се сезира Конституционен съд с искане за определяне на противоконституционност на законовите промени.

Припомняме, че даже финансовият министър Асен Василев (ПП) предизвести, че отнемането на концесията би трябвало да е добре премислено и след правенето на отчет по какъв начин това да се случи, без да се заплашва националната сигурност.

Моят съвет към вас би бил в действителност да се направи един обширен обзор и отчет по какъв начин този развой да протече, тъй че националната сигурност да не е застрашена, тъй че да останат ниски цените на пазара. Имаме лист от това какво прави " Лукойл " като концесионер – застраховане, измервателни уреди са поставени на входа на пристанището, само че не са част от концесията и така нататък ", сподели Василев по време на чуване в Комисията по бюджет и финанси.

Депутатите обаче не се съобразиха с неговите терзания и одобриха измененията в Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна допустимо най-бързо.

Решенията в региона на енергетиката постоянно би трябвало да почиват върху нуждата от надеждност и непрекъсваемост на доставките на първични материали и на гарантирането на налични цени за жителите и промишлеността. Цената за прибързаните и недомислени решения се заплаща постоянно от джобовете на принудените да понасят следствията им “, написа в този момент в претекстовете на Радев за сезиране на Конституционния съд.

Според него „ скорострелното “ приемане на законови промени, с които се приключва концесията на „ Росенец “, освен опонира на основополагащия за Конституцията ни принцип на правова страна, само че е и „ образец за безконтролно отношение към страната и жителите “.

При възприемането на този коренен метод не са съобразени нито ползите на потребителите и рисковете за повишение на цените на горива и артикули, нито евентуалните закани за хиляди заети в нефтохимическия комбинат, нито вероятните правосъдни искове против България “, споделя Радев.

Припомняме, че сходни претекстове изтъкваше и кабинетът „ Петков “, когато се бореше „ Лукойл “ да получи дерогация за потребление на съветския петрол до края на 2024 година Тогава Асен Василев още веднъж като финансов министър даже заплаши Европейската комисия, че ще блокира целия санкционен пакет, в случай че съветската компания не получи това изключение. И в последна сметка Брюксел се съгласи.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР