„Президентът Румен Радев се дистанцира от всички основни политически сили

...
„Президентът Румен Радев се дистанцира от всички основни политически сили
Коментари Харесай

Социолог каза защо Радев и Слави ще са големите губещи на изборите през 2021 г.

„ Президентът Румен Радев се дистанцира от всички съществени политически сили и сега е в избрана изолираност, защото напусна конституционната роля на президент, който да е съдия и влезе в опозиционна роля - нещо, което не е типично “, това сподели социологът Васил Тончев.

Социологът Васил Тончев, Снимка: БГНЕС
Той счита, че възможният втори мандат на Румен Радев „ напълно ще зависи от развръзката на парламентарните избори “.

„ Без Българска социалистическа партия той не би могъл да се надява даже да влезе в балотаж, за втори тур. Ако се нареждат Българска социалистическа партия със собствен мощен претендент и ГЕРБ със собствен мощен претендент, не мисля, че той ще има особени шансове да прескочи тази преграда “, акцентира Тончев, представен от БНР.

Според него Борисов би могъл да излезе на тази писта да се състезава, в случай че има болшинство, доминирано от ГЕРБ и в случай че успее да се контракти с Движение за права и свободи да го поддържа на втори тур. „ На Борисов като самобитен край на неговата дейна политическа кариера, би могла тази одежда да му наподобява. “

„ Президентът Румен Радев е пропуснал шанса да бъде субектът, който да сплоти митингите “, счита Васил Тончев.

„ Когато митингите излязоха и в отбрана на президентската институция, в случай че Радев беше траял до дъно своята роля, която самичък си избра – да бъде водач на опозицията, в случай че беше излязъл от президентството, в случай че беше оглавил тази вълна, както и Българска социалистическа партия тогава беше в насипно положение, той би могъл да стане фактически водачът на опозицията, който да се яви в този момент на тези парламентарни избори “, разяснява Васил Тончев.

По думите му, оставайки в кабинета си, президентът е траял отдалечено да поддържа силата на митингите, само че „ това не е позиция, която може да докара до краен резултат “.

Социологът е на мнение, че Слави Трифонов ще има проблеми с поддръжката на идните избори, защото не употребява рационално нишата, която му се е отворила.

„ Не може да не се ангажираш с никой, да седиш в профил и да гледаш, в случай, че си поел отговорност да влезеш в тази игра. Той получава поддръжка на практика от целия политически набор – на хора, които на минали избори са дали своят вот и за ГЕРБ, и за Българска социалистическа партия, центристки партии “, разясни социологът.

Тончев означи, че с хода си по отношение на Българска социалистическа партия и отхвърлената покана за взаимни дейности за обезпечаването на транспарантни избори Трифонов „ губи поддръжката си от пролевите гласоподаватели, които не желаят да гласоподават за Българска социалистическа партия, а търсят различен вид – една стъпка, която лимитира неговия електорален капацитет “.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР