Президентът Румен Радев също взе отношение по сделката за продажбата

...
Президентът Румен Радев също взе отношение по сделката за продажбата
Коментари Харесай

Президентът се притесни от липсата на информация и прозрачност по сделката за ЧЕЗ

Президентът Румен Радев също взе отношение по договорката за продажбата на българския бизнес на чешката компания ЧЕЗ. Той изрази угриженост от " неналичието на задоволително информация, както и на бистрота в процеса на придобиване на активите на една от най-големите компании в стратегически бранш като енергетиката ", оповестиха от прессекретариатът на държания глава.

Радев направи този коментар по време на работната му среща с ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов. Двамата разговаряха за енергийния бранш в страната, договорката за закупуване на активите на ЧЕЗ в България от компанията " Инерком България ", както и отговорностите на КЕВР по Закона за енергетиката.

Президентът изрази мнение, че институциите в страната би трябвало да подсигуряват отбраната на публичния интерес, като не прецизира с какво тъкмо той може да бъде обиден.

Сделката за активите на " ЧЕЗ България " провокира сериозен публичен интерес, откакто се разбра, че чешкото сдружение е решило да продаде бизнеса си на компанията " Инерком България ". Продажбата беше контрактувана в края на предходната седмица, а по-късно енергийният министър Теменужка Петкова подаде оставка, защото се познава със притежателя на компанията покупател – Гинка Върбакова. Самата Върбакова разгласи, че ще реализира договорката посредством изтегляне на банков заем.

Премиерът Бойко Борисов пък разпореди на ДАНС и Национална агенция за приходите да създадат цялостна инспекция по продажбата на ЧЕЗ.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сделката за ЧЕЗ (19)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР