Президентът Румен Радев с изненадващ ход за концесията на пристанище

...
Президентът Румен Радев с изненадващ ход за концесията на пристанище
Коментари Харесай

Радев сезира Конституционния съд заради прекратяването на концесията върху пристанище Росенец

Президентът Румен Радев с неочакван ход за концесията на пристанище „ Росенец ”. Държавният глава сезира Конституционния съд поради прекратяването на концесията на „ Лукойл ” върху пристанище " Росенец ", оповестяват от " Дондуков " 2, представени от.

" Решенията в региона на енергетиката постоянно би трябвало да почиват върху нуждата от надеждност и непрекъсваемост на доставките на първични материали и на гарантирането на налични цени за жителите и промишлеността. Цената за прибързаните и недомислени решения се заплаща постоянно от джобовете на принудените да понасят следствията им ", съобщи Радев.

„ Начинът на скорострелното приемане на законови промени, с които се приключва концесията на пристанищния терминал „ Росенец “, освен опонира на основополагащия за Конституцията ни принцип на правова страна, само че е и образец за безконтролно отношение към страната и жителите.

При възприемането на този коренен метод не са съобразени нито ползите на потребителите и рисковете за повишение на цените на горива и артикули, нито евентуалните закани за хиляди заети в нефтохимическия комбинат, нито вероятните правосъдни искове против България.

Конституционните пороци на този закон и сериозните опасности, пред които той изправя българските жители, са задоволителни учредения за президента Радев да сезира Конституционния съд с искане за определяне на противоконституционност на законовите промени ", допълват от президентската институция.

Държавата си взе от " Лукойл " пристанище " Росенец " на 21 юли 2023 година. Концесията бе прекъсната с приемане на ремонти в закон, импортиран от Движение за права и свободи, ГЕРБ и ПП-ДБ. С това деяние се прекрати опцията Русия да употребява българската инфраструктура. Така се съблюдават глобите, наложени с правилник на Европейски Съюз против войната. В обсега на глобите попада и концесията на рафинерията „ Лукойл ” над пристанището.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР