Президентът Румен Радев проведе телефонен разговор с президента на Израел

...
Президентът Румен Радев проведе телефонен разговор с президента на Израел
Коментари Харесай

За развитие на отношенията между България и Израел говориха президентите

Президентът Румен Радев организира телефонен диалог с президента на Израел Исак Херцог, оповестяват от пресцентъра на българския държавен глава. Двамата първи мъже споделиха обща позиция за значимите вероятности за развиване на връзките сред България и Израел, издигнати на стратегическо равнище, в сфери от съвместен интерес като стопанската система, енергетиката, вложенията, туризма, образованието и сигурността.

Румен Радев и Исак Херцог бяха единомислещи, че историческото другарство сред двата народа, скрепено с невиждания акт на спасяването на българските евреи през Втората международна война, съставлява солидна основа за всестранното развиване на двустранните връзки сред България и Израел. Тези специфични връзки получават още по-голяма значимост в изискванията на актуалната динамичност на процесите в районен и световен проект. Те също по този начин дават благонадежден щит против всички похищения върху историческата памет и истина, и за недопускане на отрицателни трендове на език на омразата, ксенофобия и модерни форми на антисемитизъм, безапелационни бяха двамата държавни глави.

Президентът Радев срещна своя израелски сътрудник с Националната стратегия със събития и начинания за отбелязването на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората международна война, която се реализира през 2023 година под патронажа на българския държавен глава. Румен Радев насочи покана към Исак Херцог да посети страната ни в границите на т.г., като визитата на президента на Държавата Израел  в България ще способства и за последващото задълбочаване на политическия разговор на най-високо ниво.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР