Президентът Румен Радев призова депутатите да изготвят разпоредба, която да

...
Президентът Румен Радев призова депутатите да изготвят разпоредба, която да
Коментари Харесай

Радев настоя Борисов ежемесечно да се отчита пред парламента

Президентът Румен Радев прикани депутатите да изготвят наредба, която да задължи министър-председателя най-малко веднъж месечно да се регистрира пред Народното събрание. Според президента законотворците би трябвало да имат опция да задават общи въпроси по политиката на държавното управление.

"Отказът от блиц-контрол съгласно мен е оттегляне от демократичните принцип и неговото определяне ще бъде стъпка към положителните практики на парламентаризма ", добави още президентът в обръщението си към Народното събрание и обществото при започване на новата пленарна сесия.

Радев укори кабинета, че е един от дребното в Европейски Съюз, които не са подложили на гласоподаване своята управническа стратегия.

Освен това президентът настоя за децентрализация на финансите на локалните управляващи и реализиране на по-голяма самостоятелност, разпоредителност и отговорност. По думите му стъпка в тази посока ще увеличи и по този начин нужната гражданска интензивност в района.

"В момента общините зависят от благоволението на държавното управление, което се осъществя по доста постоянно, по незнайни в множеството случаи тяснопартийни критерии. Мисля, че усъвършенстването на закона за директно присъединяване на жителите в локалното самоуправление също да бъде във фокуса на Народното събрание ", добави Радев.

Той разкритикува законотворците поради наклонността да се трансформират значими закони с преходни и заключителни разпореждания, без публично разискване и оценка на въздействието.

Очаквайте детайлности
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР