Президентът Румен Радев прие украинския си колега Володимир Зеленски на

...
Президентът Румен Радев прие украинския си колега Володимир Зеленски на
Коментари Харесай

Зеленски към Радев: Ако сте на мое място и не ви помагат с оръжие, какво ще правите?

Президентът Румен Радев одобри украинския си сътрудник Володимир Зеленски на " Дондуков " 2

Искам да изразя нашата взаимност с народа на Украйна и с жертвите от тази жестока война, която бушува и сега. Още в първия ден аз жигосах експанзията против вашата страна. В първите месец България подаде ръка на хиляди жители на Украйна, и доста от тях не престават да бъдат под закрилата на българската страна, сподели Радев.

Радев съобщи, че не поддържа да се дават български въоръжения на Украйна.

Защото и аз като вас като президент и висш главнокомандващ имам ясни отговорности отбранителните качества на въоръжените сили на България да не отслабват тъй като средата е задоволително тревожна и в нашия район.

Рискът за сигурността и мира в Европа пораства, в това число рискът от радиоактивно замърсяване. По думите му спорът се трансформира в безсилие, в световен конфликт, изостря и общественото напрежение.

Продължавам да настоявам, че този спор няма военно решение и от ден на ден и повече оръжие мъчно води до това решение.

Българският президент се разгласи за поредни старания за деескалация на спора, преустановяване на огъня и намиране на решение посредством дипломация.

Украинският президент Зеленски акцентира благодарността си за това, цче България е подслонила доста украинци. Хората на България схващат, че това не е спор, а война, разяснява той.

Ако това е спор, страната няма да се напуща от милиони хора. Имаме това право, тъй като войната е на наша територия. Много благодаря, че през днешния ден яха подписани значими заявления в региона на енергетиката. Един от опитите за шантаж на Руската федерация е посредством цените на енергоносителите е след това посредством презвемането на Запорожката АЕЦ. Превземането на тази централа също не е спор, а война.

Зеленски съобщи, че тази война не се води за безсилие на света, а за изтребване на украински жители.

По мотив думите на Радев, че не поддържа даването на оръжие за Украйна, Зеленски попита - не подкрепяте с цел да не отслабне вашата войска или не подкрепяте усилването на Украйна?

Вашата войска и всичко, каквото имате ще бъде незадоволително да воювате с Русия, в случай че пристигна тук. Не тъй като имате слаба войска, тя е мощна, хората ви са положителни. Мощната войска значи на първо място хора Но би било незадоволително да воювате срещу страна от 160 милиона души.

Ваше право е да изразявате тази позиция, само че украинците би трябвало да се пазят, с цел да не пристигна войната в България, Полша или на друго място, уточни украинският президент.

Ако, не дай Боже, стане покруса и вие сте на моето място и в случай че не ви оказват помощ с оръжие хора, които имат общи полезности с вас, какво ще вършиме? Ще кажете: " Путин, взимай български територии "? Не, аз съм сигурен, че като същински президент няма да допуснете компромис с страната, със суверенитета си ".

Зеленски изрази убеденост, че един ден Украйна ще бъде член на Европейски Съюз и НАТО, с които споделя общи полезности. Коментира, че в днешни дни не може да се търси баланс или да се поддържа Русия, тъй като по думите му тя желае да унищожи НАТО и Европейски Съюз.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР