Президентът Румен Радев подписа указ, с който назначава служебно правителство

...
Президентът Румен Радев подписа указ, с който назначава служебно правителство
Коментари Харесай

Радев назначи поредния си служебен кабинет, утре е първото му заседание - Общество

Президентът Румен Радев подписа декрет, с който назначава служебно държавно управление от 3 февруари с министър-председател Гълъб Донев. Това оповестиха от прессекретариата на президента. Съставът на новото служебно държавно управление остава съвсем същият, както на досегашния длъжностен кабинет, единствената смяна е министърът на културата - Найден Тодоров поема поста от проф. Велислав Минеков.

Още на 21 януари президентът заяви в изявление, че Гълъб Донев ще остане министър председател и в идващия длъжностен кабинет.

В състава на служебното държавно управление се резервира структурата за четирима вицепремиери:

Атанас Пеканов - длъжностен заместител министър-председател по ръководство на европейските средства;

Лазар Лазаров – длъжностен заместител министър-председател по обществените политики и длъжностен министър на труда и обществената политика;

Христо Алексиев – длъжностен заместител министър-председател по икономическите политики и длъжностен министър на превоза и съобщенията;

Иван Демерджиев – длъжностен заместител министър-председател по публичния ред и сигурност и длъжностен министър на вътрешните работи;

Росица Велкова-Желева – длъжностен министър на финансите;

Димитър Стоянов – длъжностен министър на отбраната;

Асен Меджидиев – длъжностен министър на здравеопазването;

Иван Шишков – длъжностен министър на районното развиване и благоустройството;

Сашо Пенов – длъжностен министър на образованието и науката;

Николай Милков – длъжностен министър на външните работи;

Крум Зарков – длъжностен министър на правосъдието;

Найден Тодоров – длъжностен министър на културата;

Росица Карамфилова-Благова – длъжностен министър на околната среда и водите;

Явор Гечев – длъжностен министър на земеделието;

Никола Стоянов – длъжностен министър на стопанската система и индустрията;

Росен Христов – длъжностен министър на енергетиката;

Александър Пулев – длъжностен министър на нововъведенията и растежа;

Илин Димитров – длъжностен министър на туризма;

Весела Лечева – длъжностен министър на младежта и спорта.

Георги Тодоров – длъжностен министър на електронното ръководство.

Президентът разпусна 48-ото Народно заседание

С различен декрет президентът Румен Радев разпусна 48-ото Народно заседание и насрочи парламентарни избори за 2 април 2023 година, откакто парламентарно показаните партии в Народното събрание не съумяха да сформират постоянно държавно управление.

Първият мандат бе връчен на 5 декември на претендента, излъчен от най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС. Те показаха като претендент за министър-председател проф. Николай Габровски. Той организира срещи с парламентарните групи и на 12 декември показа на президента изпълнен мандат за сформиране на държавно управление. Съставът и структурата на кабинета, препоръчан от проф. Габровски, бяха препоръчани за гласоподаване в Народното събрание на 14 декември, само че не събраха нужната поддръжка.

Вторият изследователски мандат получи акад. Николай Денков, номиниран за министър-председател от втората по величина парламентарна група - на „ Продължаваме Промяната “. Президентът връчи втория мандат на 3 януари тази година. Николай Денков също направи поредност от срещи с другите парламентарни групи и предложи на Народното събрание декларация с цели. Документът бе отритнат от Народното събрание и акад. Денков върна празна директория на президента на 9 януари.

На 16 януари президентът Румен Радев връчи третия изследователски мандат за сформиране на държавно управление на ръководителя на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ Корнелия Нинова. Социалистите проведоха лидерска среща в Народното събрание за разискване на националните цели и цели, на която се отзоваха водачите на ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Български напредък “ – Бойко Борисов, Мустафа Карадайъ и Стефан Янев. След срещата стана ясно, че в 48-ото Народно заседание няма болшинство за сформиране на държавно управление. На 24 януари Корнелия Нинова върна на президента третия мандат несбъднат.

Първо съвещание на служебния кабинет

Първото съвещание на новия длъжностен кабинет ще бъде на следващия ден от 15:30 часа, а преди този момент, от 14:00 часа, президентът Румен Радев ще показа дилемите и целите на служебното държавно управление.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР