Президентът Румен Радев подписа днес указ за връщане за ново

...
Президентът Румен Радев подписа днес указ за връщане за ново
Коментари Харесай

Президентът наложи вето на поправките в закона за съдебната власт

Президентът Румен Радев подписа през днешния ден декрет за връщане за ново разискване в Народното събрание на Закона за допълнение на Закона за правосъдната власт, с който се трансформира системата за инцидентен асортимент на арбитър по механизма за следствие на основния прокурор и се постановява спомагателен 6-месечен период за избор на нов състав на Висшия правосъден съвет. Това оповестиха от прессекретариата на президента.

С измененията в закона се основава лист от съдии, изразили предпочитание да бъдат прокурори, които да проверяват основния прокурор. Списъкът може да се актуализира, в случай че някой от искащите се откаже или различен изяви предпочитание да се включи в него.

Радев показва в претекстовете си, че този закон не способства за трайни и ефикасни промени в правосъдната система и това има директно отношение към битката против беззаконието и безнаказаността. Напротив, внасяйки основни промени в преди малко признатия механизъм за установяване на специфичен прокурор, той е признат в ущърб на правилата на предвидимост и непоклатимост на нормотворческия развой. Законовата наредба на нов период за избор на членове на Висшия правосъден съвет накърнява правилото на мандатност като базисно предписание за конституирането и действието на органите на обществената власт.

Първата процедура по установяване на арбитър, който да извършва функционалностите на прокурор, не е завършила с предопределение във Върховна касационна прокуратура и оспореният закон не дава явен отговор до каква степен въвеждането на нова система за асортимент няма да забави в допълнение този развой, показва президентът в претекстовете си. Това е оттегляне от осъществените задължения, които бяха положително оценени от Европейската комисия (ЕК) в последния й Годишен отчет по отношение на върховенството на закона.

На 5 юли т.г. Европейска комисия разгласява годишния си отчет по отношение на върховенството на закона. В частта, отдадена на България, е маркирано:

" Народното събрание одобри закон, като част от уговорките в региона на върховенството на закона според Плана за възобновяване и резистентност, с който се основава механизъм за ефикасна отчетност и наказателна отговорност на основния прокурор и неговите заместници…. Този закон е в отговор на дългогодишните опасения, изразени в предходни отчети по отношение на върховенството на закона и дава отговор на последния специфичен ангажимент, стихотворец от България в границите на Механизма за инспекция и съдействие ".

С връщането за ново разискване на този закон президентът дава опция на народните представители да не позволен възпрепятстването за дълъг интервал от време на съответното приложение на новосъздадения механизъм за следствие на основния прокурор и неговите заместници, осведомят още от прессекретариата.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР