Президентът Румен Радев почете паметта на падналите в битка български

...
Президентът Румен Радев почете паметта на падналите в битка български
Коментари Харесай

Президентът Радев отиде в Македония да почете паметта на българските войници

Президентът Румен Радев уважи паметта на падналите в борба български бойци в Македония, откакто по-рано през днешния ден, дружно с началника на Генералния щаб на македонската войска генерал-лейтенант Методия Величковски, участва на парада по случай Денят на храбростта – 6 май, в София.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА ПАРАДА ЗА ПРАЗНИКА НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ В СОФИЯ

„ За мен е чест да бъда на това свято място, събрало костите на 71 български бойци. Но освен тук – още на стотици сходни места, лежат синовете на България, които починаха във войните за Освобождение и национално обединение”, съобщи българският президент в словото си на Военния мемориал в Ново село.

Това са македонските военни, които маршируваха в София

Ето за какво министър председателят Борисов не е в София на 6 май

Епископ Герасим освети бойните флагове и знамената-светини

Той е възобновен и подържан с персонални средства на доктор Милен Врабевски, ръководител на Фондация „ Българска памет” и е едно от 471 български военни гробища в Македония, в което са положени тленните остатъци на 71 български бойци, починали в Балканската, Междусъюзническата и Първата международна войни.

„ Добрите обичаи на модерна Европа повеляват страните, които даже са воювали една против друга, да почитат дружно през днешния ден своите мъртви, изпращайки обръщение за помиряване и единение. Радостното е, че този цивилизован дух намира от ден на ден място и на Балканите. В продължение на десетилетия бяхме очевидци по какъв начин монументи и гробове на български офицери и бойци отвън рамките на днешна България, ставаха жертва на политически домогвания и бяха разрушавани, взривявани, изравнявани със земята, поругавани. Днес времената са други, дейните дейности за доближаването и усилването на взаимоотношението сред нашите страни, се утвърждава от ден на ден от хората от двете страни на границата и това е най-силният сигнал, че вървим в вярната посока”, означи Радев.

Той беше посрещнат от македонския си сътрудник Георге Иванов. По-късно неофициално двамата разискаха връзките сред България и Македония.

„ Високо ценим декларираната подготвеност от страна на Македония за възобновяване и запазване на българските войнишки и офицерски монументи, и гробове. България е подготвена да окаже всестранна материална и експертна поддръжка и това е в духа на цивилизованост и напълно в духа на споделяните от нас европейски ценности”, акцентира Румен Радев.

„ Искам да благодаря на всички вас, нашите македонски домакини, за духа на откровено другарство и съгласие, да благодаря на Македонската православна църква-Охридска архиепископия, че в този свят миг са дружно с нас. Наш синовен дълг е да пазим паметта на всички тези, които не се завърнаха от бойните полета. На тях изискуем самопризнание и поклонение. Поклон!”, приключи словото си президентът Радев.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящо наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР