Президентът Румен Радев откри учебната година в училището в една

...
Президентът Румен Радев откри учебната година в училището в една
Коментари Харесай

Радев иска образованието да стане национален стратегически приоритет


Президентът Румен Радев откри образователната година в учебно заведение то в една от най-малките общини в страната - Трекляно. 19 са обитаемоте места там, 19 са били и учебните заведения преди години.

Днес обаче то е единствено едно и се намира в общинския център Трекляно. Едва трима са първокласниците, които прекрачиха учебния предел за първи път.

В първия образователен ден президентът сложи акцент точно върху учебните заведения в дребните обитаеми места и компликациите, които имат те.

Ето какво сподели президентът, представен от Българска национална телевизия:

Този ден и този завет се предава от генерации на генерации на жадния за знания български народ към идващото потомство и е прелестно, че ние съблюдаваме тази българска традиция. Днес, несъмнено, най-голямо е вълнението за първокласниците, които ще прекрачат за първи път класните стаи и техните родители и нашите мисли са с тях, само че аз избрах неслучайно да откликна на вашата покана, тъй като вие в Трекляно можете да бъдете горди със 163-годишната история на вашето учебно заведение. 163 години търсещите познание деца от Трекляно прекрачват прага на това учебно заведение. 

И дано не забравяме, че вашите предшественици са го построили още преди Освобождението, с цел да може младежите в този край да бъдат образовани, да бъдат равни по познание и самочувствие на своите връстници в Европа, и да допринесат за възраждането на българската страна. Днес от 19 обитаеми места в общината във всяко едно, от които е имало учебно заведение , само в Трекляно учебно заведение то се е запазило и наш блян и отговорност на всички и на страна, и на локална власт, и на преподавателски състав, и на всички поданици, наша отговорност е да пазим и да развиваме това учебно заведение. Защото потвърдено е, че учебно заведение то пази нас. Там където учебно заведение то се затваря, въпрос на време е да се затвори обитаемото място. Затова желая да благодаря и на всички просветителни и публични организации, които откликнаха на апела на президентската институция да можем през днешния ден да помогнем и то сензитивно, тъй че в учебно заведение то да се води един доста по-добър, първокласен образователен процец. Искам да изразя своето надълбоко почитание и благодарност към учителския състав за вашия професионализъм, безрезервност и неизменност в построяването на най-важния капитал на нашата страна - нашите деца. Знам, че в тези условия е мъчно, само че желая да ви пожелая триумф във вашата високо благородна и виновна задача. А на вас, скъпи възпитаници, желая да пожелая триумф в пътя на познанието, по който поемате през днешния ден. Бъдете любознателни, поисквам ви търсенето на познания да ви доставя наслаждение и задоволство, само че не забравяйте, че обучение то изисква и старания. Така че, бъдете непреклонни пред трудностите и превръщайте всяко затруднение в трамплин към вашия идващ триумф. Вярвам, че тази година ще дадете всичко най-добре от себе си и в уроците, и в спорта, и в игрите, и ви поисквам да бъдете един обединен тим. А на вас, всички поданици на Трекляно, благодаря за това, че през днешния ден сте тук за тази голяма поддръжка, която давате на това родолюбиво българско учебно заведение. На добър час!
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР