Президентът Румен Радев откри иновативен Център за аквапоника в Тракийския

...
Президентът Румен Радев откри иновативен Център за аквапоника в Тракийския
Коментари Харесай

Румен Радев откри иновативен „Център за аквапоника” в Тракийския университет

Президентът Румен Радев откри новаторски „ Център за аквапоника ” в Тракийския университет. 

„ Това е модерно постижение освен на Тракийския университет, а и на цяла България “, сподели в приветствието си президентът Румен Радев. Той акцентира, че е належащо дейно съдействие сред обучение, бизнес и просвета. „ Това е нашият залог за бъдещето. Има хора в България, които потвърждават, че България може. България може да мисли за своите жители за своето бъдеще, за бъдещето на Европа и на света “, добави още президентът.

Първият цикъл на произвеждане започва напролет на 2022 година, а първата аквапонична продукция за българския пазар ще се осъществя през есента. Годишната продукция е към 120 хиляди зеленолистни органично създадени растения и към три тона риба с чудесно качество и усет при непрестанно произвеждане.

Аквапониката е новаторска, устойчива, високопроизводителна технология, при която комбинирано се отглеждат риби и растения в циркулираща екосистема посредством потребление на естествените бактериални цикли за превръщане на отпадъците, основани от рибите, в хранителни субстанции за растенията.

Естественият микробен развой поддържа рибите и растенията здрави и оказва помощ да се развиват чудесно в една инфраструктура – воден обект. Не се употребяват пестициди, хербициди или химически торове, ползва се биологична битка с вредителите.

При аквапониката се употребява едвам 1/6 от водата, изразходвана при обичайното земеделие, и се създава осем пъти повече храна на декар. Специалистите разясняват, че аквапониката е бъдещето на модерното земеделие.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР