Президентът Румен Радев отдава почит пред паметта на загиналите за

...
Президентът Румен Радев отдава почит пред паметта на загиналите за
Коментари Харесай

Почитаме паметта на загиналите български воини

Президентът Румен Радев отдава респект пред паметта на починалите за България на днешната Архангелова задушница. Държавният глава взе участие във военния ритуал-панихида, който по традиция се организира пред Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища.

На Архангелова задушница се отдава благодарност и респект към паметта на българските военнослужещи, починали във войните, в интервенции по поддържане на мира и при осъществяване на воинския дълг в спокойно време.

Заупокойната работа на Централните софийски гробища отслужва негово преосвещенство Белоградчишкият свещеник Поликарп в наличието на президента, министъра на защитата, началника на защитата, висши офицери от въоръжените ни сили, членове на военно-патриотични съюзи.

Панихиди за Архангелова задушница ще бъдат отслужени и в редица български градове пред монументи на починали във войните. В ритуалите ще вземат участие военнослужещи от Националната гвардейска част и родовете войски в българската войска, Силите за специфични интервенции и от Националния боен университет " Васил Левски ".

Венци и цветя и войнски почести в памет на починалите по традиция от Министерството на защитата ще поднесат и на българското военно гробище в Ново село, Струмишко, както и пред офицерските гробове в градското гробище в Струмица, Република Северна Македония.

Традиционно поклонение ще се организира и на българското военно гробище в село Цапари в Република Северна Македония. На него ще участва вицепрезидентът Илияна Йотова. По време на Първата международна война там са заровени 214 български бойци и офицери. Това е първото възобновено българско военно гробище на територията на Северна Македония.

Ритуалът в памет на починалите български воини се организира от 1924 година. Традицията е прекратена през 1946 година и се възобновена през 1992 година от Министерството на защитата по предложение на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев ще участва на военния обред за Архангелова задушница в Благоевград.

В 11.30 пред Паметника-костница на 581 офицери и бойци, починали в Междусъюзническата и Първата международна война, ще бъде отслужена заупокойна молитва от Неврокопския митрополит Серафим и свещеници. Ще бъдат поднесени венци и цветя пред Братската могила.

Паметникът-костница, който е на входа на централния гробищен парк в Благоевград, беше възобновен преди три години по самодейност на локални патриотични сдружения, Регионалния исторически музей и с финансова поддръжка от Министерството на защитата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР