Президентът Румен Радев определи военната операция на Русия в Украйна

...
Президентът Румен Радев определи военната операция на Русия в Украйна
Коментари Харесай

Румен Радев: Към момента няма пряка военна заплаха за България, операцията на Русия е недопустима

Президентът Румен Радев дефинира военната интервенция на Русия в Украйна като неприемлива.



" В ход е пълномащабна стандартна интервенция на Руската федерация с всички вероятни сили и средства за нанасяне на удари по сериозни инфраструктури на цялата територия на Украйна, което е безусловно неприемливо. Недопустимо е в 21-и век в Европа да летят бомбардировачи и да нанасят удари по прилежаща страна. Към момента няма директна военна опасност за сигурността на България, само че има опасности. " - сподели Радев

Рано тази заран президентът свика незабавна среща на държавните институции по отношение на военните дейности в Украйна. В нея участваха ръководителят на Народното събрание Никола Минчев, министър-председателят Кирил Петков, отраслови министри от кабинета, и членове на управленията на службите и на Българската войска.

Над 4000 българи са поискали да бъдат евакуирани от Украйна до приключването на съвещанието при президента, разгласи Румен Радев. Той увери, че България ще даде леговище и на украински жители, търсещи отбрана.

" Искам да се обърна към всички българи в Украйна и всички украински жители, търсещи леговище – отворени сме. Ще създадем всичко допустимо по един безвреден метод да ги транспортираме до България и тук ще им окажем помощ. " - сподели Румен Радев.

След срещата Румен Радев посочи, че България прави оценка рисковете, касаещи въздушните и морските пътища, енергийните трасета и цялата система на доставки. Търсят се всички вероятни разновидности да няма спиране на енергийните доставки на газ, нефт, храни и артикули от първа нужда, които ни касаят.

Работи по всевъзможни различни трасета за доставки, подхващат се и действия за отбрана на киберсигурността у нас.

България ще работи интензивно за своята отбрана, в ход са съвещания в границите на НАТО, сподели още Радев.

***Сн. БНТ
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР