Президентът Румен Радев не вярва сегашният състав на Висшия съдебен

...
Президентът Румен Радев не вярва сегашният състав на Висшия съдебен
Коментари Харесай

Президентът е песимист, че този състав na ВСС ще прекрати мандата на главния прокурор

Президентът Румен Радев не има вяра сегашният състав на Висшия правосъден съвет да приключи предварително мандата на основния прокурор Иван Гешев.

Песимист съм в този състав Висшият правосъден съвет (ВСС) да вземе рационално решение, съобщи президентът във връзка настояването за оставка на основния прокурор от страна правосъдната министърка Надежда Йорданова, която ще го предложи на Висш съдебен съвет след решението на Конституционен съд, че има право на това.

Въпросът е дали е пригодно това болшинство във Висш съдебен съвет, в морални и професионални качества, да вземе вярното решение, изрази съмнение Румен Радев пред публицисти в Медицинския факултет към Медицински университет - София, където участва на тържеството за връчване на дипломите им.

Президентът разяснява и други настоящи тематики от последните дни, като по въпроса за рокадите в " Булгаргаз " и обвиняванията, че още с встъпването си в служба новото управление е побързало да продаде количества газ на Румъния " за три секунди ", президентът съобщи, че " чакаме тази информация да бъде съответно изнесена цялата ". " Обществото да е осведомено в точния момент, с цел да не остават подозрения за подмолни дейности. Очаквам държавното управление да работи транспарантно, чакам информацията от ДАНС и КЕВР. ", добави Радев.

" По отношение на златните паспорти - това е една порочна процедура, която би трябвало да се прекрати. Аз съм оторизирал госпожа Йотова да подписва тези решения. От страна на Президентството целият развой е безусловно транспарантен ", изясни за даването на българско поданство Радев.

Той добави, че вицепрезидентът Илияна Йотова даже инициира спомагателни противоположни инспекции на документите на кандидатстващите, тъй че да се избегнат всевъзможни подозрения. Румен Радев обаче предложи законови промени, които да улесняват приемането на български паспорти от българите в обичайните ни общности зад граница. " Нека обърнем по-голямо внимание на смяна в закона по този начин, че българите от нашите исторически общности зад граница да получават по-лесно паспорти, а не тези, които заявяват някакви подправени вложения ", предложи на ръководещите президентът.

Той сподели, че не отстъпва от безапелационната си позиция да не подвигаме ветото пред еврочленството на Северна Македония преди тя да съблюдава правата на българите там, вписвайки ги в тяхната конституция. " Ние би трябвало да бъдем безкомпромисни, тъй като за права и копенхагенски критерии не се договаря - те се извършват ", отсече Румен Радев. " Моята позиция е ясна - българите би трябвало да бъдат вписани паралелно с останалите елементи от нации, съставляващи нацията на Република Северна Македония, преди да стартира договаряния, преди да отворим вратата за начало на договаряния. Ние се нагледахме на задоволително заявления, обещания, контракти и какво ли не ", реагира президентът.

" Трябва да има ясни конституционни гаранции паралелно с ясни гаранции за снемане на всякакво посягане върху българското историческо завещание и премахване на омразата ", безапелационен беше президентът.

Той напомни, че още от май месец предходната година, когато е почнал да съставлява страната в Европейския съвет, правата на македонските българи са влезнали към този момент във фокуса на всички европейски водачи и ръководителите на европейските институции са почнали да схващат българската позиция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР