Президентът Румен Радев наложи вето върху решение на парламента, което

...
Президентът Румен Радев наложи вето върху решение на парламента, което
Коментари Харесай

Радев наложи вето върху връщането на пленума на съдебния съвет. Какво оспорва президентът

Президентът Румен Радев наложи несъгласие върху решение на Народното събрание, което връща пълномощията на пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС) и на основния прокурор. За това заяви пресцентърът на президентството в понеделник.

Новината идва, откакто на 1 февруари депутатите дефинитивно „ възкресиха “ пленума на Висш съдебен съвет, който малко преди този момент отстраниха. Закриването на този орган стана с, които болшинството на „ Продължаваме промяната - Демократична България “ (ПП-ДБ), ГЕРБ и Движение за права и свободи одобри през декември 2023 година

В началото на февруари същото болшинство предложи връщане на пленума на Висш съдебен съвет. Това се случи без доста пояснения сред първо и второ четене на ремонти в Наказателно-процесуалния кодекс ( Наказателно-процесуален кодекс ).

Само месец по-рано ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи утвърдиха промени в Конституцията, с които промениха структурата на Висш съдебен съвет. В главния закон в този момент написа, че на мястото на правосъдния съвет има два обособени органа - Висш правосъден и Висш прокурорски съвет .

Преди това Висш съдебен съвет имаше пленум, само че с измененията в Конституцията той също беше отстранен. Сега в нея написа, че двата обособени съвета организират и взаимни съвещания, само че в рамките не на пленум, а на Общо заседание . Това значи, че по Конституция няма пленум на Висш съдебен съвет.

На 1 февруари обаче депутатите взеха решение сегашният пленум въпреки всичко да продължи да съществува и да реализира своите пълномощия, до момента в който не бъдат определени нови сформира на Висшия правосъден и Висшия прокурорски съвет.

По време на дебатите в Народното събрание представителите на опозиционните партии „ Възраждане “ , Българска социалистическа партия и „ ИТН “ споделиха, че тази смяна нарушава Конституцията и правилника на Народното събрание. Въпреки това тя беше призната.

Сега президентът Радев я връща за наново разискване. Мотивът му за това гласи, че „ необятно прокламираната правосъдна промяна с последните промени на Конституцията бе на практика анулирана за неустановен интервал от време “ с признатите на 1 февруари ремонти.

Със същите промени депутатите върнаха и пълномощия на основния прокурор, които в новия текст на Конституцията са редуцирани. В понеделник президентът наложи несъгласие и върху това решение.

През последните месеци се задълбочава спорът сред президента и държавното управление, в което вземат участие ПП-ДБ и ГЕРБ и което се употребява с поддръжката на Движение за права и свободи.

Радев все по-често връща законопроекти за наново разискване в Народното събрание и желае от Конституционния съд (КС) да разгласи решения на ръководещото болшинство за противоречащи на Конституцията.

В началото на годината Радев, а в края на януари на някогашната депутатка от ГЕРБ Десислава Атанасова и пенсионирания висш арбитър Борислав Белазелков за конституционни съдии.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР