Президентът Румен Радев награди четиримата ученици от село Рояк, които

...
Президентът Румен Радев награди четиримата ученици от село Рояк, които
Коментари Харесай

Малки герои - наградиха децата, спасявали хора при пожара в Рояк

Президентът Румен Радев награди четиримата възпитаници от село Рояк, които избавиха от огъня жители на Дома за възрастни хора. На гала в просветителното министерство, на която участваха и техните родители и учители, четиримата възпитаници получиха таблети и книги.

Деветокласниците Селим Селимов и Мерт Гюргелиев и десетокласниците Фуркан Фикретов и Октай Шабан получиха през днешния ден почетния знак на президента поради проявената от тях храброст, съпричастност и неустрашимост при спасяването на възрастни хора от приют " Топъл дом " в село Рояк.

" На 22 ноември без боязън и съмнение те влязоха в горящата постройка на Дома за възрастни хора в село Рояк, с цел да спасят живот. Тяхната самоотвержена интервенция промени хода на трагичните събития. Уважаеми Селим, Октай, Мерт и Фуркан днешната гала е израз на благодарност на цялото ни общество за вашата храброст и човещина. Гордеем се с вас ", съобщи президентът Румен Радев.

Малко по-рано на гала в министерството на образованието и науката четирите момчета получиха таблети и книги. Те са от село Рояк, само че учат в учебно заведение " Св. Климент Охридски " в Дългопол. Не знаят тъкмо какъв брой хора са избавили, знаят че са били доста. Не считат, че са герои.
" Само видяхме пламъците и тръгнахме натам и когато видяхме хората, беше доста огромен печал там и нямаше по какъв начин да ги оставим. И помогнахме, каквото можахме направихме. Българска национална телевизия Би ли го повторим за други хора? Бих го повторил. Беше ужасно, само че нямаше какво да се прави ", сподели Фуркан Фикретов, десетокласник в СУ " Св. Климент Охридски ", гр. Дългопол.
" Отначало си беше страшничко, само че след това нямаш никакъв боязън ", разяснява Октай Шабан, дисетокласник в СУ " Св. Климент Охридски ", гр. Дългопол.

" Бяхме в едно от момчетата и на тичешком слязохме, с цел да забележим какво става и като видяхме, че няма никой влязохме да ги спасим ", съобщи Мерт Гюргелиев, деветокласник в СУ " Св. Климент Охриски ", гр. Дългопол. Допълни, че стореното от тях не е подвиг.

Министър Николай Денков съобщи:

" Това е нещо, което се възпитава у дома, доста се надявам че и учебните заведения могат да оказват помощ в това отношение, само че всички знаем, че това идва от фамилно образование ".

С момчетата през днешния ден бяха и техните родители, кметът на община Дългопол и класният началник на двамата деветокласници.

" Те въобще не са се замислили, когато са тръгнали да избавят хората. За момент не са се подвоумили, въпреки че за момента там е било мъчно, имало е неподвижни хора, завивали са ги с одеала, по този начин са ги изнасяли.... Вярвам, че има доста деца в България като нашите деца ", сподели Никола Николов, преподавател.

След събитията от нощта на 22 ноември Мерт, Селим, Фуркан и Октай са поискали да станат пожарникари или служители на реда. Или както сподели през днешния ден Октай - хубаво е да помагаш на хората.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР