Президентът Румен Радев коментира изгонването на руски дипломати от България

...
Президентът Румен Радев коментира изгонването на руски дипломати от България
Коментари Харесай

Радев за изгонването на руски дипломати: Надявам се това решение да е обмислено и като мащаби, и като последствия

Президентът Румен Радев разяснява изгонването на съветски дипломати от България в изказването си пред медиите преди срещата на върха на водачите на НАТО в Мадрид.

Не мога да разисквам този въпрос, тъй като не разполагам с нужната информация, сподели Радев.

Надявам се министър-председателят в оставка Кирил Петков да разполага със солидна и достоверна информация за това решение и да го е обмислил добре и като мащаби, и като последици, сподели президентът.

Лидерите ще обсъдят на високо политическо равнище спомагателното подсилване на Източния фланг посредством повишаване на многонационалните бойни групи до равнище бригади. Оперативните решения занапред следва да бъдат взети на военно-политическо равнище.

Радев дефинира срещата като започваща в основен миг при коренно променина стратегическа среда за сигурност вследствие на съветската експанзия в Украйна и засилена конкуренция сред главните стратегически играчи на световната сцена.

Според него, след десетилетия фокусиране върху битката с тероризма в отдалечени райони НАТО се завръща към главната си роля - отбрана на суверенитета и териториалната целокупност на страните-членки.

Вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Турция дава поддръжката си за участието на Швеция и Финландия в НАТО, откакто от месец май Анкара блокираше кандидатурите им. Трите страни са подписали меморандум в отговор на турските опасения.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР