Президентът Румен Радев използва отбелязването на годишнина от боевете на

...
Президентът Румен Радев използва отбелязването на годишнина от боевете на
Коментари Харесай

Радев обяви народно движение в защита на 3 март

Президентът Румен Радев употребява отбелязването на годишнина от боевете на старопланинския връх Шипка да разгласи самодейност за опазване на националния празник 3 март, който ръководещите желаят да сменя с 24 май. 

Радев говорѝ в първо лице множествено число, без да каже точнно от името на каква група прави изказването си. Той я дефинира като " национално придвижване ". Не ясно дали това е не зародиш на предстоящ политически план.

По конституция президентът би трябвало да бъде надпартиен и да въплъщава единството на нацията. В случая обаче той говорѝ явно от името на част от нея, противопоставяйки я на друга, която по думите му се отхвърля от историята си.  

След „ епопеята на забравените “ няма да допуснем тези, които постоянно липсват тук, на върха, да ни натрапят „ епопея на зачеркнатите “, каза Радев в формалното си слово на днешната тържествената гала във връзка 146-ата годишнина от Шипченската епопея пред Паметника на свободата на връх Свети Никола.

„ Всяка година изкачваме Шипка, с цел да отдадем респект към българските опълченци и войните от императорската войска на Царя Освободител, които в августовските жеги на 1877 година отстояха нашето право да имаме страна. Вече век и половина възкръснала България е на картата на Европа. Всички ние тук, на върха, милионите жители на републиката, сме българи и европейци по рождение, история и просвета. Онези, които в никакъв случай не идват на Шипка имат вяра, че да си европеец значи да се отречеш от това да бъдеш българин. Това е саморазрушителен комплекс “, съобщи президентът. 

По думите му е пагубна илюзия, че „ да си европеец значи да си задраскаш историята, да се присмиваш на традициите, да се срамуваш от знамето и да иронизираш родолюбието “.

„ Непростима безнаказаност е да предаваш идеали, в които са вградили живота и делото си генерации българи – идеалите на нашите възрожденци, на Левски, Ботев и Гоце Делчев. Днес тук, пред Паметника на свободата, сме се събрали да заявим, че след „ епопеята на забравените “, няма да допуснем тези, които постоянно липсват тук, на върха, да ни натрапят „ епопея на зачеркнатите “, да манипулират историческата памет, да протягат ръка на български светини и да се чудят по какъв начин през годините да изхвърлят Вазов от учебниците “, сподели още в словото си президентът. 

„ Днес споделяме „ стига “. Трети март е алената линия на нашето самообладание “, съобщи Радев, прочут с твърдо проруските си позиции, в това число за войната в Украйна. 

„ Европейска България има бъдеще, единствено когато сложим завършек на политическото безсрамие, което сее ерес и паразитира върху разделянето, което търгува с всичко българско за своето оцеляване “, добави той, в словото си, представено от Българска телеграфна агенция.

По думите му страната ни се нуждае от единство към държавността, историята и националното достолепие, към демократичните завоевания и свободите на жителите.

„ Скъпи сънародници, през днешния ден споделяме „ не “ на пълзящата цензура, на доносничеството, на подмяната и свадите, посредством които се прокарва план за отвличане на Конституцията. Той планува България да се ръководи от политици, за които българското поданство е детайлност, а политиката е конкурс по угодливост. Казваме „ не “ на опитите за разграждане на държавността, посредством завладяване на институциите за користни, политически и стопански цели. Днес слагаме завършек на противоположното преброяване на разпада и заявяваме, че България ще пребъде “, съобщи президентът. 

Той добави, че страната ни ще е република на свободни и равноправни жители, които сами вземат решение своето бъдеще. 

„ Днес националното съзнание и гражданската сила са призвани да защитят духовния и държавен крах на България. Народното придвижване няма да допусне Трети март да бъде премахнат, националната ни памет - изтрита, а българската държавност – разградена “, сподели още Румен Радев. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР