Президентът Румен Радев хипотетично има право и може да поеме

...
Президентът Румен Радев хипотетично има право и може да поеме
Коментари Харесай

Черни облаци надвиснаха над Радев: Капан в Конституцията може да го свали от власт

Президентът Румен Радев хипотетично има право и може да поеме риска да не утвърди състава на длъжностен кабинет, препоръчан му от определения за министър председател. Но въпреки всичко ще постави изпитание да има държавно управление.
Тази догадка изясни експертът по конституционно право Орлин Колев в изявление пред БНР.
Оказва се, че след конституционните промени, в които се показва кои могат да бъдат служебни министър председатели, не е явен статутът им след приключването на служебния кабинет.
„ Не бих драматизирал и мисля, че от посочените за длъжностен министър председател ще се откри някой да поеме поста. Но в случай че откажат, то актуалното държавно управление с Денков ще продължи да упражнява функционалностите и държавното управление в оставка няма да бъде освободено “, разяснява Колев.
И изясни:
„ След като през днешния ден стана ясно, че и вторият мандат също е несполучлив, за периодите при третия вървим по алинея 3 член 99 на Конституцията. Президентът в едноседмичен период връчва за сформиране на държавно управление за трети път. Но не на претендент за министър председател, а определена от президента парламентарно показана партия, т.е., парламентарна група, която може да не е третата по величина, а случайно определена от президента. Тази парламентарна група няма период, в който да показа на президента изпълнен мандат – конструкция и състав на предстоящ кабинет “.
„ Сега президентът, с цел да извърши условието на Конституцията, следва да реализира контакт с посочените лица, които могат да бъдат министър председатели, и да ги помоли да поемат поста на министър председател на длъжностен кабинет “, разяснява експертът по конституционно право.
Колев разяснява, че „ президентът следва да утвърди оферти от премиера състав за длъжностен кабинет “.
„ Хипотетично има право да не го утвърди, само че в този случай ще бъде изправен пред хипотезата на нарушение на Конституцията. Президентът по свое убеждение може да поеме този риск, само че въпреки всичко да се постави изпитание за формиране на служебно държавно управление. А такова може да се реализира сред бъдещия министър председател и президента, и то да бъде основано на едно взаимно утвърждение от двете страни “, изясни Орлин Колев.
По думите му, в случай че президентът не подпише препоръчаният състав за кабинет, може да се стигне до процедура по импийчмънт.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР