Президентът Румен Радев е подписал указа за предсрочно прекратяване на

...
Президентът Румен Радев е подписал указа за предсрочно прекратяване на
Коментари Харесай

Президентът подписа указа за освобождаване на Иван Гешев като главен прокурор

Президентът Румен Радев е подписал указа за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор Иван Гешев. Това излиза наяве от малко прессъобщение на администрацията на президента, изпратено по здрач, в което се споделя, че: " Със собствен декрет на съображение член 129, ал.3, т.5 от Конституцията, президентът Румен Радев освободи през днешния ден Иван Гешев от длъжността основен прокурор на Република България. " От този миг насетне Иван Гешев не заема длъжността основен прокурор. Това става три дни откакто в понеделник Висш съдебен съвет гласоподава решение за премахване на Гешев от поста поради държание, което уронва престижа на правосъдната власт.

Президентът Румен Радев е подписал указа за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор Иван Гешев. Това излиза наяве от малко прессъобщение на администрацията на президента, изпратено по здрач, в което се споделя, че: " Със собствен декрет на съображение член 129, ал.3, т.5 от Конституцията, президентът Румен Радев освободи през днешния ден Иван Гешев от длъжността основен прокурор на Република България. "

От този миг насетне Иван Гешев не заема длъжността основен прокурор. Това става три дни откакто в понеделник Висш съдебен съвет гласоподава решение за премахване на Гешев от поста поради държание, което уронва престижа на правосъдната власт.

През последните дни имаше мнения, че президентът може да забави подписването на указа поради формираното пред Конституционния съд дело по искане на Гешев, който оспорва измененията в Наказателно-процесуален кодекс и Закона за правосъдната власт, въвеждащи ново болшинство от 13 гласа за освобождение на основния прокурор. Имаше и напомняния, че президентът има и друга алтернатива - да върне на Висшия правосъден съвет предлагането за освобождение на Гешев.
Реклама
В сряда водачът на " Продължаваме промяната " Кирил Петков прикани президента да подпише указа до края на седмицата, сходни апели пристигнаха и от други политици.

Очаквайте детайлности
Фотограф: ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА Свързани публикации Първи пет сигнала против Иван Гешев и Борислав Сарафов по новия механизъм за следствие на прокурори 13 юни 2023, 15:26 Изслушването на Гешев в Страсбург: доста звук за нищо 13 юни 2023, 15:03 Висш съдебен съвет уволни Гешев, на ход е президентът 12 юни 2023, 18:48 Анализ | Колко дълго ще удържи Гешев и по какъв начин ще контраатакува 12 юни 2023, 06:01
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР