Президентът Румен Радев е на държавно посещение в Португалия по

...
Президентът Румен Радев е на държавно посещение в Португалия по
Коментари Харесай

Президентът Радев обсъди пакета Мобилност с португалския си колега в Лисабон

Президентът Румен Радев е на държавно посещаване в Португалия по покана на своя сътрудник Марсело Ребело де Соуза. Важен акцент в диалога им бяха проблемите, свързани с пакета " Мобилност ". Двамата президенти разискаха също основните тематики за бъдещето на Европейски Съюз като Брекзит, идните избори, миграцията.

От Лисабон - специфичните ни пратеници Вера Александрова и Владимир Богдански.

 © Българска телеграфна агенция
Президентът Румен Радев беше посрещнат с тържествена гала на Площада на империята, а по-късно в манастира Жеронимош постави венец на гроба на огромния португалски стихотворец Камойнш.

По време на диалога в двореца Белем президентът Румен Радев срещна португалския си сътрудник с българската позиция по отношение на оспорвания пакет " Мобилност ".

Президентът Радев подсети, че предвижданите нови правила ще основат съществени проблеми за десетки българи и ще има извънредно отрицателен резултат върху българската стопанска система, растежа на националния приход и заетостта.

Португалия е страна, с която имаме сходни преценки за резултата от приемането на Пакета и за неговото противоречие на главните европейски правила, политики и полезности, е мнението на Румен Радев. Получаването на помощ от страна на Португалия в Екологичен потенциал може да има извънредно значимо значение.
Румен Радев - президент на Република България: Запознах президента с българската позиция по тематиката и с нашите безпокойства, по метода, по който ги бях изложил в писмото си до ръководителя на Екологичен потенциал, Антонио Таяни.

Марсело Ребело де Соуза: Много е значимо да се отиде по-далеч в европейските старания и да се дефинира една обща европейска политика за миграцията и убежищата. Не може посредством двустранни начинания да се вземат решение тези проблеми.

И двамата президенти регистрираха деен политически разговор на най-високо равнище сред двете страни. Именно Португалия е основателят на неофициалните срещи на държавните глави, известени като групата Арайолош, формат, към който и България беше поканена да се причисли. На тези срещи се търсят отговори на най-важните въпроси, пред които е изправен Европейският съюз. Общо е мнението, че в създалата се конюнктура в Европа и света, България и Португалия са образец за чудесно партньорство, съдействие и взаимно съгласие.

Като гранични страни, въпреки и ситуирани в двата края на Европа, България и Португалия се сблъскват със сходни проблеми, свързани с миграционния напън. Общи са и вижданията за нужните промени на европейските политики за леговище. Президентите са единомислещи също, че би трябвало да се запазят кохезионните и аграрни политики, както и фондове в границите на бъдещата Многогодишна финансова рамка на Европейски Съюз.

Двамата президенти са уверени, че би трябвало да се търсят спомагателни благоприятни условия за поощряване на двустранните търговско-икономически връзки. През последните години има съществено повишаване на двустранния стокообмен, само че този растеж стартира от релативно ниски равнища.

 Започна визитата на президента Румен Радев в Лисабон Започна визитата на президента Румен Радев в Лисабон
Президентът Румен Радев дойде в Лисабон. Българският държавен глава е на държавно посещаване в Португалската република през днешния ден и на следващия ден по покана на пор...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР