Президентът Радев заяви, че ядрената енергетика е от стратегическо значение

...
Президентът Радев заяви, че ядрената енергетика е от стратегическо значение
Коментари Харесай

Радев предупреди ЕС да не налага санкции на руската ядрена индустрия

Президентът Радев съобщи, че нуклеарната енергетика е от стратегическо значение за бъдещето на българската енергетика и стопанска система и България не може да одобри налагането на наказания в тази сфера.

Това стана в границите на изключителното съвещание на Европейския съвет в Брюксел с президента на Украйна Володимир Зеленски.

Радев взе участие в взаимната работна сесия дружно с федералния канцлер на Австрия Карл Нехамер, министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис, министър-председателя на Словения Роберт Голоб, министър-председателя на Унгария Виктор Орбан, както и министър-председателя на Хърватия Андрей Пленкович.

Продължаващите военни дейности сред Русия и Украйна, провокациите пред украинската енергетика в условия на зима, затруднените вериги на доставки, филантропичните последствия от войната, както и упоритостта за европейска интеграция на Украйна, бяха във фокуса на срещата.

Румен Радев акцентира поредната филантропична поддръжка, която България оказва на Украйна, в това число и на огромната българска диаспора в страната, както и на десетките хиляди украински жители, потърсили избавление от спора у нас.

Също по този начин енергийната политика на България основава предпоставки за действителна диверсификация в доставките на енергийни запаси за целия район, от което може да се възползва и Украйна.

Преди това Радев се срещна с президента на Френската република Еманюел Макрон.

Двамата разискаха обстановката с Република Северна Македония.

" Наблюдаваме неявяване на политическа воля за промени и смяна на конституцията, а вместо това в страната се води следващата антибългарска акция “, уточни Румен Радев.ю

Двамата президенти означиха положителното партньорство сред България и Франция в енергетиката, както и вероятностите за неговото следващо развиване.

По време на срещата българският държавен глава изрази интереса на страната ни да придобие изтребители на лизинг от своите съдружници като краткотрайно решение за обезпечаване на отбраната на българското въздушно пространство до приемането на ескадрилата нови F-16 от Съединени американски щати.

Присъединяването на България към Шенген и вероятните подходи за реализиране на това, също беше акцент на срещата.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР