Президентът на Зимбабве, бивш партизански боец, известен като „крокодила“, се кандидатира за преизбиране

...
ХАРАРЕ, Зимбабве (AP) — Президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва е
Коментари Харесай

ХАРАРЕ, Зимбабве (AP) — Президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва е бивш партизански боец ​​и бодигард, който отговори на уволнението си като вице президент, като свали Робърт Мугабе, собствения си наставник и един от най-дълго управлявалите лидери в света, чрез преврат.

Мнангагва сега търси преизбиране за втори мандат като президент в гласуване тази седмица, което може да доведе до управляващата партия ZANU-PF удължи своето 43-годишно задържане на власт в южноафриканската нация, бореща се под международни санкции. Зимбабве се управлява от ZANU-PF, откакто спечели независимост от управлението на бялото малцинство през 1980 г.

Прякорът на Mnangagwa - "крокодилът" - пасва добре на човек, хвален от поддръжници за политическата си хитрост и критикуван от други за безмилостна поредица.

Мнангагва замени автократичния Мугабе като президент след ръководен от военните преврат през 2017 г., спечели оспорвани избори през 2018 г. и се превърна в новия силен човек на Зимбабве по същия модел на Мугабе, казват критиците . Въпреки обещанията, които даде за свобода и демокрация за 15-те милиона души в страната, когато смени човек, когото подкрепяше - и някога защитаван като бодигард.

Мугабе беше начело на Зимбабве в продължение на 37 години и изглеждаше непоклатим.

Според конституцията това трябва да е последният мандат на 80-годишния Мнангагва, ако спечели тези избори. Части от неговата партия обаче казаха, че законът трябва да бъде променен обратно към начина, по който беше през по-голямата част от времето на Мугабе, за да позволи на Мнангагва да остане като президент.

„Искаме той да управлява до живот,“ Поддръжникът на Mnangagwa Rosedale Ndlovu каза.

Mnangagwa не е отхвърлил идеята, като наскоро каза на християнска група: „Ако искате да управлявате страната завинаги, идвате на църква и се молите за вас.“

Залогът е посоката на нация с богат селскостопански и минерален потенциал, но която беше отбягвана от Запада повече от две десетилетия поради нарушения на правата на човека и все повече се обръщаше към Китай и Русия на фона на дългосрочната си икономическа проблеми.

Зимбабве има най-големите находища в Африка на силно търсения минерал за батерии литий, за да привлече подновен интерес от страна на Китай.

Докато Мнангагва обеща почивка от репресивната и изолационистка ера при Мугабе , няма признаци за промяна.

Репресиите срещу политическата опозиция при Мугабе, който почина през 2019 г. в Сингапур, продължиха при Мнангагва, твърдят международните правозащитни групи Amnesty International и Human Rights Watch, наричайки го като „брутален.“

САЩ и европейските санкции срещу Зимбабве остават в сила.

Някои казват, че не е изненадващо, че малко се е променило, като се има предвид как Мнангагва се издигна на власт при Мугабе, първо като негов бодигард по време на кървавата война за независимост през 70-те години, след това като Министър в кабинета през 80-те и 90-те години на миналия век и накрая като вицепрезидент, преди да станат политически врагове и той да бъде уволнен от Мугабе.

Преди да се скарат, Мнангагва беше известен като насилника на Мугабе.

Като президент Мнангагва беше „умел в прилагането на деликатен баланс“ в продължаването на подхода на Мугабе в някои области, но не във всички, каза политическият анализатор от Зимбабве Александър Русеро.

Докато Мугабе беше щастлив да потиска открито всяка опозиция и да злослови на Запад, Мнангагва е използвал много по-гладък PR подход.

Запитан за крокодилския си прякор, Мнангагва описва себе си като „мек като вълна“. Той често преплита речите си с песнопения „Алелуя“ в една силно християнска страна. По време на предизборната кампания той каза на привържениците си, че ще отидат в рая, ако гласуват за неговата партия. Той каза, че Зимбабве сега е „зряла демокрация“ при него.

Той почти винаги се появява на обществени места, носейки шал в цветовете на зимбабвийското знаме, представяйки себе си като спасител на страната.

„Подобряваме стандарта и качеството на живот на хората в Зимбабве, тухла върху тухла, камък върху камък“, каза Мнангагва на предизборен митинг, посетен от хиляди поддръжници. „Стъпка по стъпка, ние изграждаме Зимбабве в модерна, индустриализирана и просперираща страна.“

Mnangagwa може да претендира за известен успех в съживяването на части от селскостопанския сектор, има бум в минното дело и се изгражда инфраструктура. Но икономиката все още е дълбоко проблемни и предизборно проучване на водещия африкански социолог Afrobarometer каза, че около две трети от зимбабвийците смятат, че страната върви в грешна посока.

Гражданската коалиция за промяна - основната опозиционна партия, която ще предизвика ZANU -PF и Mnangagwa на изборите в сряда — казва, че неговите поддръжници са били подложени на насилие и сплашване от страна на последователи на управляващата партия, арестувани и тормозени от полицията и митингите им са били забранени и разтурени. Мнангагва отрича, че партията му е потисническа.

Политическият анализатор Русеро каза, че друга изборна победа на Мнангагва вероятно ще доведе до „повтаряне на наследството на Мугабе“.

„Едно нещо, което те до голяма степен споделят, е да не напускат всичко е случайно, що се отнася до консолидацията на властта“, каза Русеро.

___

AP Африка новини: https://apnews.com/hub/africa

Преглед коментари
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР