Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин подаде ръка на Япония

...
Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин подаде ръка на Япония
Коментари Харесай

Мун Дже-ин подаде ръка и предложи Южна Корея и Япония да спрат търговския спор

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин подаде ръка на Япония да прекратят продължаващия търговски спор , като съобщи, че Сеул с наслада ще се причисли, в случай че Токио желае да приказва , оповестява АП.

В тирада по национална телевизионна той омаловажава опасността от скорошните ракетни проби на Северна Корея и показва вяра, че Вашингтон и Пхенян скоро ще възобновят нуклеарните договаряния .

" Ако една страна въоръжава даден бранш, в който има относително преимущество, редът на мирната и свободна търговия неизбежно страда . Страна, която първа реализира растеж, не би трябвало да изхвърля стълбата, до момента в който други вървят по нейните стъпки ", разяснява Мун по отношение на Япония.

" Ако Я пония по-добре късно в сравнение с в никакъв случай избере пътя на разговора и съдействието, ние на драго сърце ще си стиснем ръцете ", добавя той.
 Сеул отвръща на удара - изключва Япония от
Сеул отвръща на удара - изключва Япония от " белия си лист "

От септември Токио губи комерсиалните си преференции при износа

Речта на Мун на гала във връзка 74-та годишнина от освобождението на Корея от японско ръководство в края на Втората международна война е на фона на засилен яд в обществото поради последните дейности на Токио за налагане на търговски ограничавания на Южна Корея .

Сеул упрекна Токио , че се прицелва в стопанската система им, подвластна от износа , за да отмъсти на правосъдните решения в Южна Корея , призоваващи японските компании да предложат компенсации на южнокорейците, принудени да работят по време на Втората международна война .

Мерките на Токио разгневиха Южна Корея, където мнозина към момента недоволстват поради безмилостното колониално ръководство на Япония от 1910 до 1945 година. Има опасения, че националистически апели на държавното управление за единение разрешават на публичния яд към Япония да доближи рискови равнища .

Въпреки това се очакваше десетки хиляди да се причислят към анти-японски митинги, планувани за четвъртък , в това число вечерно бдение със свещи покрай президентския замък на Сеул. Хиляди протестиращи с дъждобрани, потеглиха в пороен дъжд към японското посолство в Сеул . Те носеха надписи " Извинете се за военни закононарушения " и " Обезщетете ни за насилствената работа ".
 Японският император се извини за жестокостите от Втората международна войната
Японският император се извини за жестокостите от Втората международна войната

Абе не се извинява, само че дава обещание нова епоха на мир и решения за световни проблеми

" Има доста, което желая да кажа, само че не мога ", разяснява прочувствено Лий Чун-сик, 95-годишен, единственият оживял измежду четиримата ищци, спечелил дело за обезщетение предишния октомври против японската компания Nippon Steel & Sumitomo Metal Corp., десетилетия откакто е заставен да работи в стоманодобивните предприятия на компанията по време на Втората международна война . Лий благодари на участниците.

Търговският спор е в миг когато връзките на Южна Корея със Северна Корея се утежняват . Пхенян пренебрегва апелите на Сеул за разговор и през последните седмици пробата нови ракети с дребен обхват, които евентуално заплашват Юга.

Според специалисти последните изстрелвания на Север са ориентирани към стимулиране на нуклеарни договаряния със Съединени американски щати и напън върху Сеул да контракти огромни отстъпки от Вашингтон от името на КНДР.

" Въпреки поредицата от тревожни дейности, подхванати от Северна Корея неотдавна, инерцията за разговор остава непоклатима ", разяснява Мун Дже-ин и прикани за нови договаряния сред Кореите и Съединени американски щати " допустимо най-скоро "
 Северна Корея: Ракети на Съединени американски щати в Азия са необмислен акт на ескалация на напрежение
Северна Корея: Ракети на Съединени американски щати в Азия са необмислен акт на ескалация на напрежение

" Стратегията на Съединени американски щати е да поддържат превъзходство, а не да защищават от нечия опасност "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР