Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин днес за пръв път

...
Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин днес за пръв път
Коментари Харесай

Южнокорейският президент се извини заради инцидента със застреляния от севернокорейски войници южнокореец

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин през днешния ден за пръв път се извини за убийството на собствен съотечественик, убит предходната седмица от севернокорейски бойци, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Мун сподели, че неговото държавно управление не е съумяло да извърши задължението си да отбрани южнокорейски жител.

Случаят провокира яд и рецензии, че Сеул явно е пропилял часове и не е избавил южнокорейски чиновник, погубен във вторник.

Макар че севернокорейският водач се извини за случая - необичаен жест от негова страна, Пхенян значително хвърли виновността върху убития мъж, като съобщи, че той е отказал да отговори на въпроси и се опитал да избяга, преди севернокорейските бойци да стрелят по него.

Вчера Северът упрекна Юга, че е изпратил морски съдове оттатък противоречивата им западна морска граница, с цел да търси тленните остатъци на мъжа, и предизвести, че хипотетичното нахлуване на нейна територия може да ускори напрежението.

Южнокорейската войска и бреговата защита настояват, че са провели търсене единствено в териториални води на страната.

На заседание с висши сътрудници президентът Мун сервира "дълбоки съболезнования " на опечаленото семейство и се извини на обществеността за "шока и яростта ", които е претърпяла, като сподели, че държавното управление "без никакви оправдания " носи отговорност за отбрана на сигурността на жителите.

Извинението на Ким демонстрира, че той няма никакво предпочитание поради случая да бъдат прекратени двустранните връзки, означи южнокорейският президент. Той прикани Севера да възобнови разговора и да възвърне военните канали за връзка, които прекъсна през юни.

Сеул предложи също взаимно следствие на стрелбата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР