Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса и лидерите на още

...
Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса и лидерите на още
Коментари Харесай

Делегация от африкански лидери ще посети Москва и Киев по повод мирния план

Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса и водачите на още пет африкански страни ще посетят Москва идващия месец или при започване на юли в границите на мирната самодейност за разрешаване на спора в Украйна, оповестена от южноафриканския президент.


Информацията бе доказана от Зане Дангор, общоприет шеф на Департамента за интернационалните връзки и съдействие, пред парламентарна комисия, откакто ден по-рано южноафриканският президент изрази подготвеност да посредничи в договарянията.

" В началото на юни шестимата държавни глави ще пътуват до двете столици, с цел да вземат участие в ролята на медиатори и да реализират най-малко преустановяване на огъня ", сподели Дангор.

Южноафриканският чиновник означи, че тази самодейност " е споделена с генералния секретар на Организация на обединените нации, който изрази поддръжката си, а ние ще се ангажираме и с други участници, в това число Съединени американски щати ".

Във вторник Рамафоса съобщи, че съветският президент Владимир Путин и украинският президент Володимир Зеленски са се съгласили да одобряват шестчленната задача, която ще посети Москва и Киев.

" Като вземаме поради желанията на президента Рамафоса, приказваме за средата, края на юни или началото на юли " за визитата, съобщи външният министър Сергей Лавров.

Лавров приказва на конференция с Джедже Одонго, външен министър на Уганда - една от страните, участващи в самодейността.

Други членове на делегацията, показана от Рамафоса, са президентите на Република Конго, Египет, Сенегал, Южна Африка и Замбия.

" Президентът (Путин) постоянно е подготвен да беседва с всички наши сътрудници, които откровено се интересуват от това да има непоклатимост в света ", съобщи Лавров.

Той добави, че Русия ще чака да види " съответни начинания ", показани от делегацията.

Рамафоса не уточни съответен график на визитата или други детайлности, като сподели единствено, че спорът е бил " унищожителен " и Африка " също страда доста " от него.

Африканските страни са мощно наранени от повишението на цените на зърнените култури и от въздействието върху международната търговия.

Изявлението му пристигна ден, откакто Рамафоса съобщи, че Южна Африка е била подложена на " извънреден напън " да избере страна в спора след обвиняванията на Съединените щати, че Претория доставя оръжия на Москва - ход, който би бил в прорез с заявения от нея неутралитет. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР