Президентът на Венецуела Николас Мадуро заяви в интервю, че е

...
Президентът на Венецуела Николас Мадуро заяви в интервю, че е
Коментари Харесай

Мадуро: Готови сме да нормализираме дипломатическите отношения със САЩ

Президентът на Венецуела Николас Мадуро съобщи в изявление, че е подготвен да работи за нормализиране на връзките със Съединени американски щати, макар продължаващите наказания, които осакатяват страната му.

Забележките на Мадуро идват дни откакто опозицията на южноамериканската страна гласоподава за разформироване на " краткотрайното държавно управление ", ръководено от Хуан Гуайдо, който беше приет от доста страни - в това число Съединени американски щати - за законен водач на Венецуела след оспорваните избори през 2018 година

" Венецуела е подготвена, изцяло подготвена, да предприеме стъпки към развой на нормализиране на дипломатическите, консулските и политическите връзки с актуалната администрация на Съединените щати и с бъдещите администрации ", съобщи Мадуро.

Каракас прекъсна връзките си с Вашингтон през 2019 година, когато администрацията на тогавашния президент Доналд Тръмп призна Гуайдо за " краткотраен президент " на Венецуела.

В опит да принудят Мадуро да напусне поста си, Съединените щати стартираха серия от наказания против Венецуела, в това число петролно ембарго.

Въпреки че администрацията на сегашния президент на Съединени американски щати Джо Байдън поддържа политика на публично непризнаване на държавното управление на Мадуро, предходната година тя изпрати делегати в Каракас, с цел да се срещнат с него и да договарят за замяна на пандизчии, наред с други тематики.

" Готови сме за разговор на най-високо равнище, за връзки на почитание и бих желал в Съединените американски щати да се появи лъч светлина, да извърнат страницата, да оставят екстремистката си политика настрани и да стартират по-прагматична политика във връзка с Венецуела ", съобщи Мадуро.

Три от четирите съществени партии в следеното от опозицията Национално заседание на Венецуела гласоподаваха предходната седмица за преустановяване на активността на краткотрайното държавно управление, ръководено от Гуайдо.

Органът, определен през 2015 година, към този момент е значително алегоричен, защото беше сменен от законодателен орган, предан на Мадуро, макар че към момента резервира контрола върху някои от активите на Венецуела в чужбина.

След като в края на ноември в Мексико бяха възобновени договарянията сред опозицията и държавното управление на Мадуро, Вашингтон реагира, като даде шестмесечен лиценз на американския енергиен колос Chevron да работи във Венецуела./БГНЕС, Агенция Франс Прес

Каракас / Венецуела
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР