Президентът на университет от Бръшляновата лига се оттегли от поста

...
Президентът на университет от Бръшляновата лига се оттегли от поста
Коментари Харесай

Президент на елитен американски университет подаде оставка след скандал за антисемитизъм

Президентът на университет от Бръшляновата лига се отдръпна от поста си след стихия от рецензии след чуване в Конгреса по отношение на повишаването на антисемитизма в университетските кампуси в Съединени американски щати.


Президентът на Пенсилванския университет Елизабет Магил " непринудено подаде оставка ", заяви ръководителят на управителния съвет на университета Скот Бок.

След това Бок самичък се отдръпна от поста си, оповестява студентският вестник на кампуса " Дейли Пенсилваниън " (Daily Pennsylvanian).

Магил беше измежду тримата президенти на елитни университети, които бяха подложени на остра рецензия поради показанията си във вторник по време на чуване в Конгреса по отношение на антисемитизма в университетските кампуси.

Триото даде дълги и видимо уклончиви отговори по време на чуването на въпроса дали студентите, които приканват за " геноцид на евреите " в техните кампуси, нарушават кодексите за държание на студентите.

Отзвукът беше бърз и мощен.

Седемдесет и четирима депутати написаха писма с искане за незабавното премахване на Магил и президентите на Харвардския университет и Масачузетския софтуерен институт.

След това президентът на Харвард, Клодин Гей, се извини, че не е осъдила по-категорично заканите за антисемитско принуждение в нейния кампус.

" Когато думите усилват страданието и болката, не знам по какъв начин можеш да изпитваш нещо друго, с изключение на страдание ", съобщи по-късно Гей пред вестник " Харвард Кримсън ".

Магил бе подложена на още по-остра рецензия.

Губернаторът на Пенсилвания назова представянето ѝ " безусловно срамно ", а огромен донор на академичната институция съобщи, че ще анулира дарението си от 100 млн. $ за университета.

Бок, който управлява Съвета на настоятелите на университета - орган, който се занимава с значими въпроси на ръководството - съобщи, че Магил е направила " доста неудачна неточност ", когато разгласи напускането ѝ.

Той съобщи, че личната му оставка " влиза в действие неотложно ".

В бележката на Бок до кампуса се споделя, че Магил ще остане на поста си до назначението на краткотраен президент и ще остане в преподавателския състав на юридическия факултет на университета.

Антисемитизмът и закононарушенията от ненавист се усилиха в Съединени американски щати и в университетските кампуси след нападението против Израел на 7 октомври от бойци на Хамас и последвалата война в Газа.

С разпалването на пристрастеностите в университетските кампуси се организира по-широк спор за това по кое време свободата на словото в университетските кампуси се трансформира в държание, което заплашва другите./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР