Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви в интервю за журналистката

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви в интервю за журналистката
Коментари Харесай

Зеленски пред ВВС: Контраофанзивата не е като холивудски филм, Украйна напредва на бойното поле

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи в изявление за журналистката Ялда Хаким по Би Би Си, че контраофанзивата на страната му в завзетите от Русия територии не е като холивудски филм и акцентира, че украинските сили напредват, въпреки и постепенно, на бойното поле.

„ Някои хора си мислят, че гледат холивудски екшън и желаят неотложен резултат. Но не е това. Заложени на карта тук са човешки животи “, сподели президентът.

По мотив изявлението на Зеленски за Би Би Си Ройтерс напомня, че през последните две седмици украинците са отвоювали 8 села в южната част на страната.

Зеленски посочи, че подхванатата контраатака не върви гладко, тъй като 200 000 кв. км от украинската територия са минирани от съветските военни сили. Той още веднъж акцентира нуждата от приемането на Украйна за членка на НАТО.

Тази седмица обаче генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг даде да се разбере, че сходен проекти не са на дневен ред, що се касае до идната среща на върха на НАТО в Литва идващия месец.

В изявлението Зеленски акцентира нуждата от даване от страна на НАТО на Украйна на гаранции за нейната сигурност, само че добави, че крайната цел на Украйна е участие в алианса. " В НАТО знаят за тази позиция на Украйна ", декларира Зеленски в изявлението.

Той изложи и визията си за бъдещото възобновяване на страната му след разрушенията, породени от съветската инвазия и подчертава върху проекта за „ генерална промяна на Украйна “.

Според Зеленски в този момент е неотложно с „ бързи темпове “ да се намерят места за живеене на хората, останали без домове след бомбардировките, за построяването отначало на опустошения язовир „ Каховка “, както и за децентрализацията на енергийната система.

Други тематики, наранени от украинския водач в изявлението за Би Би Си, бяха за дигитализацията на неговата страна, както и за правосъдните и антикорупционни промени.

В отговор на въпрос на журналистката от Би Би Си по какъв начин на този стадий наподобява изходът от войната, Зеленски съобщи, че „ успехите на бойното поле са нужда “. „ Който и да беше президент на Русия, Украйна нямаше да стои със скръстени ръце “, добави той. " Няма значение какъв брой надалеч ще напреднем с нашата контраатака, ние няма да се съгласим на един замразен спор, тъй като това е война, това е едно безперспективно развиване за Украйна ", добави той.

Хаким подсети на събеседника си, че по думите на президента Владимир Путин преди няколко дни Русия е преместила тактически нуклеарни оръжия в Беларус. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън предизвести, че заплахата Путин да ги употребява е действителна. Запитан за тази опасност, Зеленски отговори: „ Путин съставлява заплаха за нас от 2014 година насам, когато за първи път окупира наши територии. Той ще приказва за потреблението на нуклеарни оръжия, само че не мисля, че е подготвен да ги употребява, тъй като се опасява за живота си. Но няма по какъв начин да бъда сигурен какво ще направи човек, който няма връзка с действителността “.

Зеленски бе помолен да разяснява и изказванието на Путин, отправено на интернационална конференция в Санкт Петербург предходната седмица, че украинският държавен глава е срам за еврейския народ. Както е известно, Зеленски е изгубил доста свои родственици по време на Холокоста, в това число и дядо си.

Журналистката Хаким отбелязва, че Володимир Зеленски очевидно се е изненадал от въпроса й и си е поел надълбоко въздух, преди да отговори. „ Очевидно той (Путин -бел.ред.) не схваща изцяло казаното от самия него. Ще ме простите, само че наподобява Путин е вторият Крал на антисемитизма след Хитлер “.

" Това са думи на един президент. Цивилизованият свят не може да приказва по този метод. Но за мен беше значимо да чуя реакцията на света и аз съм признателен за изразената поддръжка ", сподели още Зеленски.

Източник Българска телеграфна агенция

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР