Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа указ за утвърждаване на

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа указ за утвърждаване на
Коментари Харесай

Зеленски подписа указ за честването на Деня на Европа на 9 май

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа декрет за одобряване на 9 май като Ден на Европа. Това заяви той в персоналния си канал в Telegram.

Зеленски означи, че от дълго време е традиция да се чества тъкмо този празник на мира и единството на 9 май. Зеленски написа, че всяка година, от на следващия ден, народът на страната ще чества историческото единение с европейците, победили нацизма.

Държавният глава добави, че е внесъл във Върховната рада план на закон за оповестяване на 8 май за Ден на паметта и успеха над нацизма във Втората международна война 1939-1945 година Зеленски означи, че украинците в никакъв случай няма да не помнят приноса на народа за успеха.

От 2015 година на 8 май Украйна чества Деня на възпоменание и помиряване като опция на Деня на успеха. Утвърждаването на този празник съответства с приемането на закона за декомунизация.

От 2017 година 9 май се отбелязва и като Ден на Европа в Молдова. В Грузия Денят на Европа се отбелязва на 6 май.

След Украйна управляващите на страните от някогашния Съюз на съветските социалистически републики трансформираха отношението си към Деня на успеха и нейните знаци. И по този начин, в Молдова, Латвия, Литва и Грузия георгиевската лента е законово неразрешена.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР