Президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини Кремъл, че прибягва до

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини Кремъл, че прибягва до
Коментари Харесай

Зеленски обвини Кремъл в енергиен тероризъм, след като руски атаки оставиха 4,5 млн. души без ток

Президентът на Украйна Володимир Зеленски упрекна Кремъл, че прибягва до " енергиен тероризъм ", защото съветските войски реализират малко триумфи на бойното поле.

 

Зеленски заяви, че 4,5 милиона души са останали без ток след съветски офанзиви против енергийната мрежа. Националната електрическа компания на Украйна изготви график за режим на тока за през днешния ден в региона на Киев, в Житомир, Запорожие, Сумщине и още няколко обитаеми места.

 

Междувременно чиновник, назначен от Русия в Южна Украйна, съобщи, че Москва евентуално ще изтегли войските си от западния бряг на река Днепър в Херсон и също по този начин прикани цивилните да изоставен региона, което може би е сигнал за оттегляне.

 

След като претърпя поредност от провали на бойното поле, Русия ускори офанзивите с ракети и дронове през последните седмици против електрическата инфраструктура в градове, надалеч от фронтовите линии. В резултат на това украинското държавно управление беше насила да призове популацията да се опита да употребява силата спестовно.

 

Володимир Зеленски. Около 4,5 милиона украинци са останали краткотрайно без ток през вчерашния ден в резултат на съветската акция против украинската енергийна система, сподели Зеленски във вечерното си видеообръщение. Той посочи, че са наранени столицата Киев и още 10 области, измежду които -  Киевска, Днепропетровска и Запорожка, и добави:

 

" Самият факт, че Русия прибегна до гнет против енергетиката демонстрира слабостта на врага. Не могат да победят Украйна на бойното поле, по тази причина се пробват да пречупят хората ни по този метод - да унизят украинците, да  нанесат удар по духа на нашия народ, по издръжливостта му. Вярвам, че Русия няма да успее. "

 

Ударите идват на фона на известията на публични лица, че съветските войски евентуално ще се изтеглят от основния южен град Херсон. Според западни представители множеството съветски командващи към този момент са напуснали града.

 

Вместо да се пробват да запазят контрола върху него, съветските войски построяват своите отбранителни позиции от другата страна на река Днепър, за определяне на по-добри отбранителни линии в Южна и Източна Украйна преди идването на зимата.

 

Същевременно от няколко седмици окупационните управляващи изтеглят хиляди цивилни от региона. Киев осъди депортациите на украински жители, като съобщи, че те " жестоко нарушават интернационалното право ".

 

 

Източник БНР
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР