Президентът на Украйна Володимир Зеленски назначи генерал-полковник Александър Сирски за

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски назначи генерал-полковник Александър Сирски за
Коментари Харесай

Зеленски уволни Залужни и назначи Сирски за нов главнокомандващ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски назначи генерал-полковник Александър Сирски за нов главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна. Това заяви самият той в формалния си канал в Telegram.
 
" От през днешния ден нов управителен екип ще поеме управлението на въоръжените сили на Украйна. Искам визията за войната да бъде една и съща измежду нашите бойци в Работино или Авдеевка, и в Генералния щаб, и в щаба ", акцентира украинският президент.
 

 
Зеленски означи, че е провел десетки диалози с командири от разнообразни равнища, по-специално с бригаден военачалник Андрей Игнатов, Михайло Драпати, Игор Скибюк и полковниците Павло Палиса и Вадим Сухаревски.
 
 Володимир Зеленски и ген. Валерий Залужни Володимир Зеленски и ген. Валерий Залужни Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна
" Всички те се преглеждат като подобаващи за управителни постове в армията и ще служат под управлението на най-опитния украински пълководец. Той има сполучлив опит в защитата - организира отбранителна интервенция в Киев. Той има и сполучлив опит от офанзивата - Харковската освободителна интервенция. Назначих генерал-полковник Сирски за главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна. Днес разговарях с генералите Мойсюк и Забродски. Техният опит е в работа на страната ", сподели Зеленски. Той счита, че 2024 година може да бъде сполучлива година за Украйна единствено в случай че има ефикасни промени в основата на защитата.
 
Какво е известно за ген. Александър Сирски?
С експлоадирането на военните дейности в Източна Украйна Сирски е началник-щаб на антитерористичната интервенция (АТО). За боевете при плацдарма до Дебалцево е награден с медал " Богдан Хмелницки ", III степен. През 2017 година е пълководец на антитерористичната интервенция в Източна Украйна, от 6 май до 5 август 2019 година - пълководец на Съвместния действен щаб на въоръжените сили на Украйна, по-късно пълководец на Сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна.
 
В началото на пълномащабната инвазия Сирски командва защитата на Киев. За сполучливата защита на столицата и освобождението на северната част на Украйна е награден с медал " Богдан Хмелницки " II степен и отличие " Герой на Украйна ". От лятото на 2022 година е един от командирите на контраофанзивата в Харковска област. През 2022-2023 година командирът на перативно-стратегическата група войски (ОСГВ) " Хортица ", също управлява защитата на Соледар и Вахмут.
 
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР