Президентът на Украйна Володимир Зеленски направи изненадващо посещение в Хелзинки,

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски направи изненадващо посещение в Хелзинки,
Коментари Харесай

Зеленски от Хелзинки: Тази година ще бъде решаваща за Украйна и за Европа

Президентът на Украйна Володимир Зеленски направи изненадващо посещаване в Хелзинки, Финландия, преди срещата на върха на скандинавските водачи в страната.

При подготовката на визитата на украинския президент в Хелзинки са затворени пътища и са проведени патрули за сигурност, оповестява финландското издание “YLE ”.

Президентът на Финландия Саули Нийнистьо посреща министър-председателя на Швеция Улф Кристерсон, Йонас Гахр Стор, министър-председателя на Дания Мете Фредериксен, Катрин Якобсдотир от Исландия, както и Володимир Зеленски.

Всички гореспоменати страни са оказали поддръжка на Украйна по време на нахлуването на Русия в страната.

Зеленски съобщи от Хелзинки, че Украйна ще реализира решителна победа във войната през тази година.

" Вярвам, че тази година ще бъде решаваща за нас, за Европа, за Украйна, решаваща за успеха ", съобщи той пред кореспонденти по време на взаимна конференция с финландския си сътрудник Саули Нийнистьо.

Зеленски благодари на Нийнистьо за досегашната военна поддръжка и съобщи, че двамата са се договорили да ускорят по-нататъшните доставки, заяви Агенция Франс Прес.

Въпреки че Украйна категорично е поискала съвременни изтребители, Нийнистьо съобщи, че заради географското състояние на Финландия и общата й граница с Русия, тя " не може да се откаже " от наличните си изтребители преди доставката на нови, планувана за 2025 година и нататък.

Зеленски обаче е убеден, че ще разполага с изтребители, и посочи, че до момента Украйна първо е трябвало да се потвърди на бойното поле, преди да получи по-модерна военна поддръжка.

" Ще проведем настъпателни дейности, а по-късно ще получим самолети ", сподели той.

Украинският президент поздрави също по този начин Финландия за участието ѝ в НАТО и съобщи, че Украйна се нуждае от същото равнище на сигурност.

Нийнистьо съобщи, че страните от НАТО би трябвало да имат общ глас по този въпрос преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли.

Зеленски ще взе участие в срещата на върха, на която ще се съберат водачите на петте скандинавски страни.

Украинският водач трябваше да организира двустранни диалози с шведския министър-председател Улф Кристерсон, норвежкия Йонас Гахр Стор, датската Мете Фредериксен и исландската Катрин Якобсдотир.

" За да бъдем в НАТО и да поддържаме съюзи, които да получат поддръжка, би трябвало да се свърши фундаментална дипломатическа работа. Украйна прави това през днешния ден ", написа в Telegram Дария Заривна, президентски консултант по връзките.

Дания, Финландия, Норвегия и Швеция също се включиха в интернационалните старания за доставка на по-тежки оръжия за Украйна, като подариха някои от личните си танкове " Леопард 2 " или предложиха финансова поддръжка за придобиването им.

Във вторник Дания съобщи, че изпраща военна помощ на стойност 1,7 милиарда крони (250 млн. долара), най-голямото си подаяние досега, " в поддръжка на идната украинска атака ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР