Президентът на Украйна Володимир Зеленски наложи санкции на 37 руски

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски наложи санкции на 37 руски
Коментари Харесай

Украйна наложи санкции на 37 руски организации и 108 физически лица

Президентът на Украйна Володимир Зеленски наложи наказания на 37 съветски организации и 108 физически лица, в това число на бивш  министър-председател и някогашен министър на образованието. 

Той съобщи също по този начин, че задачата му е да се бори с военновременните отвличания на украински деца и с други форми на " съветски гнет ", съобщи Ройтерс.

" Ние усилваме натиска на нашата страна върху тях и всеки от тях би трябвало да носи отговорност за това, което е направил ", съобщи Зеленски в нощното си видеообръщение, откакто неговата канцелария издаде съответните укази със наказания, подписани от него.

Зеленски не свърза съответни лица или групи с съответни прегрешения. Указите вкарват редица 10-годишни наказания за обособени лица и 5-годишни наказания против групи с нестопанска цел, в това число една, наречена на британски език " Руска детска фондация ". 

Зеленски съобщи, че описът включва " тези, които са забъркани в отвличането и депортирането на украински деца от окупираната територия ". Санкциите засягат и лица, които " по разнообразни способи подкрепят съветския гнет против Украйна ".

Някои от новосанкционираните лица, измежду които доста с съветско поданство, преди този момент са получавали индивидуални  или сходни санкции. Сред тях е Дмитро Табачник, някогашен министър, който бе лишен от украинско поданство, и някогашният министър-председател Микола Азаров.

На Азаров в предишното бяха замразени активи и иззето имущество наред с други санкции. Тогава той бе глобен дружно с някогашния украински президент Виктор Янукович.  Двамата избягаха от Украйна в Русия през 2014 година след репресиите против проевропейските стачкуващи, при които починаха над 100 стачкуващи в Киев. 

Сред другите глобени в този момент лица са Сергей Аксьонов, назначен от Русия за началник на Крим, и Леонид Пасечник, който Путин назначи за началник на Луганска облак, която Русия разгласи, че анексира през 2022 г, показва Ройтерс.

Сред глобените съветски групи има такива чиито имена или уебсайтовете демонстрират, че работят с деца. Една от глобените групи е наречена " Квартал Луи ", което съответствува с името на организация с уеб страница, на който се показва, че неин създател е съветският омбудсман за правата на детето Мария Лвова-Белова, която беше глобена от Киев през октомври 2022 г. 

Международният углавен съд в Хага издаде заповед за арест на Лвова-Белова, дружно с президента Владимир Путин, обвинявайки ги във военно закононарушение депортиране на деца от Украйна.

В листата със наказания, оповестени от Зеленски, влиза и изпълнителният шеф на " Квартал Луи " София Лвова-Белова. 

Мария Лвова-Белова споделя, че украинските деца са били отведени, с цел да бъдат защитени от принуждение и отхвърля да е направила военно закононарушение. Киев твърди, че към 20 000 деца са били изведени в Русия  без единодушието на фамилията им или настойниците им, което съгласно него съставлява военно закононарушение, отговарящо на дефиницията за геноцид, дадена в контракта на Организация на обединените нации.

Университетът в Йейл разгласява в четвъртък изследване, съгласно което над 2400 деца на възраст сред 6 и 17 години също по този начин са били отведени в 13 центъра в съдружника на Русия - Беларус. Докладът, направен въз основа на заключения на Държавния департамент на Съединени американски щати,  споделя, че превозването на децата през съветската територия до западната й съседка е било " в последна сметка координирано " сред Путин и водача на Беларус Александър Лукашенко. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР