Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган потвърди решимостта на Анкара

...
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган потвърди решимостта на Анкара
Коментари Харесай

Турция ще защитава правата си в Източното Средиземноморие

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган удостовери решимостта на Анкара да отбрани своите законни суверенни права в Източното Средиземноморие, в сходство с интернационалното и с морското право, заяви „ Сабах ”, представен от БГНЕС.
Изявлението на президента пристигна, откакто няколко страни от района реагираха отрицателно на подписания меморандум сред Турция и Либия за морските граници сред двете страни.
По време на среща с деятели на ръководещата Партия на справедливостта и развиването в Истанбул, Ердоган съобщи, че съглашението е импортирано за регистрация в Организация на обединените нации.
Меморандумът е влезнал в действие, откакто беше утвърден от турския парламент и оповестен в събота.
Според Конвенцията на Организация на обединените нации за морското право, териториалните води на една страна се простират на 12 морски благи във вътрешността в морето. Когато става дума за изключителна икономическа зона, в която страната има права на лов на риба, рандеман и сондиране, зоната може да се обхване в допълнение още 200 морски благи.
Ако обаче разстояние по море сред две страни е по-малко от 424 морски благи, е належащо да бъде подписано двустранно съглашение за установяване на взаимно контрактувана разграничителна линия за съответните им изключителни стопански зони. Турция има най-дългата брегова линия в Източното Средиземноморие, което я прави натурален претендент за търсене на ресурси в района в сходство с интернационалното право. Присъствието на държавното управление на кипърските турци в Северен Кипър също ускорява причините на Турция, която разгласи, че пази правата на кипърските турци в района и упорства, че е належащо тяхното единодушие за провеждането на всевъзможен тип сондажни действия.
На 27 ноември Турция и основаното в Триполи либийско държавно управление подписаха меморандум за съгласие за делимитация на морските си граници.
Споразумението дава опция на Турция да подсигурява правата си в Средиземноморието, като в същото време блокира всевъзможни дейности на други страни в района.
Меморандумът удостоверява правата на Турция в Източното Средиземноморие против едностранните опити за сондаж от страна на администрацията на кипърските гърци, като акцентира, че Севернокипърската турска република също има права върху ресурсите в региона.
Гърция разгласи, че не приема съглашението и счита, че то нарушава личните ѝ права.
Обявявайки меморандума за „ провокация “, гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис съобщи, че ходът на Анкара „ няма да докара до международноправни резултати “. Той беше безапелационен, че съглашението „ не може да оспори суверенните права на нашите острови “.
По-късно Атина съобщи, че ще експулсира либийския дипломат в Атина.
Ердоган осъди това решение и го назова „ скандално ”.
Турция прикани страните от района да работят взаимно във връзка с разпределението на запасите от въглеводород и за усилване на двустранните връзки сред прилежащите страни.
Призивите на Анкара останаха нечути и някои страни се пробваха да изолират Турция от енергийното уравнение. Турция продължава сондажните действия в средиземноморския район под отбраната на военноморския флот.
Според изказване на министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу, Турция не желае да влиза в спор с никого, само че би трябвало да предприеме нужните защитни ограничения, с цел да подсигурява сигурността на морския си трафик.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР