Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган постави ратификацията на спряната

...
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган постави ратификацията на спряната
Коментари Харесай

Ердоган свърза кандидатурата на Швеция и продажбата на F-16

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган сложи ратификацията на спряната кандидатура на Швеция за участие в НАТО под изискване, че Конгресът на Съединени американски щати " по едно и също време " утвърди настояването на Анкара за изтребители F-16.


През юли Ердоган отдръпна възраженията си против участието на Швеция, откакто Стокхолм предприе стъпки, целящи да се оправи с кюрдските групи, които Анкара счита за терористи.

Миналия месец обаче комисията по външни работи на турския парламент забави предаването на молбата за гласоподаване от цялата камара - решение, което провокира непоколебим укор от страна на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, съобщи Агенция Франс Прес.

Ердоган даде втори безапелационен сигнал, че Народното събрание ще предприеме дейности във връзка с Швеция, единствено в случай че Конгресът на Съединени американски щати утвърди желаната от Турция покупка на десетки изтребители F-16 и аварийни елементи.

" Казвате, че ще предприемете стъпки по въпроса за F-16, откакто той мине през Конгреса, само че аз също имам парламент ", съобщи Ердоган пред кореспонденти, визирайки Съединени американски щати.

" Ако ние сме две съюзнически страни в НАТО, тогава вие можете да извършите своята част по едно и също време, солидарно, а нашият парламент ще направи своята част. Това е най-важното. "

Застаряващите военновъздушни сили на Турция пострадаха от изключването на Анкара от водената от Съединени американски щати стратегия за взаимни изтребители F-35 през 2019 година

Вашингтон предприе тази стъпка като ответна мярка за решението на Ердоган да придобие усъвършенствана съветска система за противоракетна защита, която НАТО преглежда като оперативна опасност за сигурността.

Администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън неведнъж даде обещание да продължи с продажбата на F-16 за 20 милиарда $.

Одобрението й обаче срещна съпротивата на водачите на Конгреса, които показват угриженост за положението на човешките права в Турция и за предходни противодействия с другата членка на НАТО Гърция.

Въпросът се усложнява и от гнева на Турция към Вашингтон поради поддръжката му за Израел във войната в Газа.

Ердоган съобщи, че няма желание да се среща с президента на Съединени американски щати Джо Байдън в близко време.

" Срещата с президента Байдън не е в дневния ни ред. Тяхната позиция във връзка с Газа е известна на всички вас ", съобщи Ердоган.

" Ако той ни се обади, ще се срещнем с него и ще приказваме по всички въпроси, по които би трябвало да приказваме ".

Миналата седмица външният министър на Швеция съобщи, че турският му сътрудник му е заречен, че Анкара ще утвърди участието на Стокхолм " до седмици ".

Но комисията по външни работи на турския парламент към момента не е насрочила чуване по кандидатурата. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР