Президентът на Турция Реджеп Ердоган предложи размяна на двамата задържани

...
Президентът на Турция Реджеп Ердоган предложи размяна на двамата задържани
Коментари Харесай

Ердоган поиска размяна, Ципрас: Няма да стане

Президентът на Турция Реджеп Ердоган предложи замяна на двамата арестувани в Турция гръцки бойци, намиращи се в пандиза със непоколебим режим в Одрин, за осемте турски, които получиха леговище в Гърция, откакто избягаха от родината си в нощта на несполучливия опит за държавен прелом на 15 юли 2016 година.

Ново напрежение сред Анкара и Атина поради остров

Турски бойни самолети над Атина

Гърция изпраща 7000 бойци на турската граница

„ Те желаеха да им върнем двамата гръцки бойци и ние им казахме, че има осем, които се пробваха да създадат прелом. Преди всичко, вие би трябвало да ни предадете тях и в случай че ни ги дадете ние можем да извадим двамата на масата за преговори”, съобщи той.

Размяна на двамата гръцките бойци за осемте турски бойци е неприемлива, отвърна в неделя гръцкият министър председател Алексис Ципрас.

„ Що се отнася до известията за замяна в тази ситуация с двамата гръцки бойци с други случаи, ние подчертаваме още един път, че това е недопустимо и затова се отхвърля”, уточни той в публично изказване.

Ердоган засегна и различен неотдавнашен случай - този с издигането на гръцкото знаме на каменист остров наоколо до турското крайбрежие.

„ Тези тримата, които издигнаха знамето, незнаеха ли, че ще има реакция? Нашите специфични сили отидоха на скалистото островче и го смъкнаха “, сподели турският президент.

След това той прикани за мир с Гърция, като акцентира, че не желае повече напрежение, на фона на провокациите в Егейско и Средиземно море. „ Нуждаем се от мир. Между другото, нашият мир с вас е като никой друг”, сподели Ердоган.

Той означи, че „ грешки” са довели до емигриране на гръцките поданици от Истанбул.

„ В течение на доста години броят на гръцките ни жители беше огромен. Имаше десетки хиляди, стотици хиляди. Но, за жалост, поради неточности, които нашата страна направи, нашите римски (от Византия – Римска империя – бел. ред.) жители отидоха в Гърция. Ние също сме правили неточности и те би трябвало да бъдат посочени”, акцентира Ердоган.

Словесната „ престрелка” сред водачите на Гърция и Турция става на фона на възходящото напрежение сред двете страни.

Всъщност всичко стартира от спор за петролните и газови находища под водите край остров Кипър . В началото на годината там бе доказано съществуването на голямо находище от въглеводороди, което се простира и в териториалните води Израел и Египет. Въпросните две страни към този момент правят сондажи.

На 10-и февруари турски военни кораби блокираха пътя на италиански сондажен съд, който по-късно бе изтеглен от региона.

Турция оправда дейностите си с претенцията, че естествените запаси край острова би трябвало да бъдат разграничени сред Севернокипърска турска република (призната само от Анкара – бел. ред.) и Република Кипър.

На 1 март двама гръцки бойци бяха арестувани на турска територия до река Марица. Според Атина те пресекли границата в мъгла при рутина патрулна обиколка. Подобни случаи не са необичайност в региона и от двете страни, като нормално объркалите се граничари биват изпращани назад след задържането им.

Този път обаче гръцките бойци бяха упрекнати в шпионаж и арестувани в пандиза със непоколебим режим в град Одрин.

В добавка към това турски бойни и разследващи самолети съвсем всекидневно нарушават въздушните граници на Гърция в региона на Егейско море.

При един от тези произшествия, на 12 април, гръцки многоцелеви изтребител „ Мираж 2000” падна наоколо до остров Скирос в Егейско море, откакто извърши задача за прихващане на турски самолети, нарушили въздушното пространство на Гърция – водачът почина.

Няколко дни по-късно гърци предизвикаха Турция, като издигнаха гръцки байрак на противоречив ненаселен остров в Егейско море, покрай турския курорт „ Дидим”.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР