Президентът на Тунис Каис Сайед обяви в неделя вечерта, че

...
Президентът на Тунис Каис Сайед обяви в неделя вечерта, че
Коментари Харесай

Президентът на Тунис пое изпълнителната власт, суспендира парламента и уволни премиера

Президентът на Тунис Каис Сайед разгласи в неделя вечерта, че суспендира Народното събрание за 30 дни, снема парламентарния имунитет на депутатите и уволнява премиера Хишем Мешиши, след ден на многохилядни демонстрации в цялата страна, ориентирани основно против ръководещата умерена ислямистка партия " Ан Нахда " (Възраждане), оповестиха международните организации.

Сайед разгласи също, че ще поеме изпълнителната власт благодарение на нов министър председател, назначен от него.

„ Съгласно Конституцията, взех нужните в сегашната обстановка решения, с цел да спася Тунис, страната и тунизийския народ ", съобщи Сайед след незабавно съвещание с представители на службите за сигурност и армията по отношение на ситуацията в страната.
Снимка: Ройтерс
„ Конституцията не разрешава разпускането на Народното събрание, само че разрешава заледяване на активността му ", съобщи президентът, който от месеци е в спор с ръководещата партия " Ан Нахда “.

Решението на Сайед е най-голямото предизвикателство против признатата през 2014 година демократична конституция, която разделя властта сред Народното събрание, премиера и президента, който дава отговор за външната политика, защитата и националната сигурност, отбелязва „ Ройтерс “.

Обвинения в прелом

Председателят на Народното събрание Рашид Гануши, който е водач на „ Ан Нахда “, упрекна президента в осъществяване на „ държавен прелом против революцията и против Конституцията “.
Снимка: Ройтерс
В официално съобщение, оповестено във „ Facebook “, ислямистката партия съобщи, че нейните „ последователи, както и народът на Тунис, ще защитят революцията ". Други две огромни партии - секуларистката " Калб Тунис " (Тунизийско сърце) и салафитската " Ал Карама " (Коалицията на достойнството), също дефинираха протичащото се като прелом.

Революцията от 2011 година прогони от властта автократа Зин ел Абидин бен Али и Тунис пое по пътя на демократизацията, който страната продължи да следва от този момент, макар обществените провокации и заканите против сигурността, отбелязва „ Франс прес “.

Веднага след оповестяването на решението на президента улиците в столицата и други градове се извършиха с ликуващи тълпи макар полицейския час, а военни заеха позиции към постройката на Народното събрание и националната телевизия.
Снимка: Ройтерс
В неделя в няколко градове на страната се състояха многохилядни протестни демонстрации с претенции за разформироване на Народното събрание, промяна на политическия режим и привличане под отговорност на отговорните за утежняването на здравната и социално-икономическата обстановка в републиката. Демонстранти са разрушили и ограбили офиси ръководещата партия „ Ан Нахда “. Според изказване на политическата мощ става въпрос за набези на „ престъпни банди, които желаят да нагнетят напрежение “.
Снимка: Ройтерс
Ситуацията в страната се утежни с покачването на броя на новите случаи на ковид на фона на задълбочаваща се икономическа и обществена рецесия. Миналата седмица беше уволнен здравният министър поради несполучливата имунизационна акция.

Преврат или законно вдишване на властта от президента?

Президентът Каис Сайед цитира като съображение за своите дейности член 80 на Конституцията, съгласно който може да суспендира Народното събрание, в случай че има „ непосредствена опасност “. Нов законовата рамка е неразбираема в определянето на това разбиране, съгласно признатата през 2014 година Конституция би трябвало да се сътвори специфичен съд, който да преглежда несъгласия като това, само че той още не учреден, отбелязва Би Би Си.
Използвани са материали от " Ройтерс ", Българска телеграфна агенция и Би Би Си
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР