Президентът на Световната федерация по футбол (ФИФА) Джани Инфантино е

...
Президентът на Световната федерация по футбол (ФИФА) Джани Инфантино е
Коментари Харесай

Инфантино е предложил Световното първенство през 2030-а година на Израел и няколко страни от Персийския залив

Президентът на Световната федерация по футбол (ФИФА) Джани Инфантино е предложил организацията на Мондиал 2030 на Израел и на някои страни от Персийския залив, оповестява най-популярният белгийски състезателен уебсайт sporza.be.

Най-реален сътрудник на Израел за сходно начинание биха били Обединените арабски емирства (ОАЕ). От кабинета на израелския министър председател Нафтали Бенет потвърдиха новината рано тази заран.

Четири южноамерикански държави- Аржентина, Уругвай, Парагвай и Чили оповестиха по-рано тази година, че футболните федерации и министрите на спорта разискват съществено възможна обединена кандидатура за Световното състезание по футбол през 2030-а година.

Четирите английски нации- Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, също са заинтригувани от такава опция, сподели няколко пъти напролет министър председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън. Другите вероятни претенденти са обединено предложение от Испания и Португалия, както и независима презентация на Китай.

Домакинът на Световното през 2030-а ще бъде определен от Конгреса на ФИФА през 2024-а година. Както е известно, следващата година през зимата ще се състои и първия Мондиал в Западна Азия, откакто Катар получи семейството. През 2026-а година ще се организира в Съединени американски щати, Мексико и Канада и ще бъде първото с 48 страни. Следващото също ще бъде с 48, което кара ФИФА да се опира на кандидатури от огромни страни или повече от една страна.

Джани Инфантино счита, че една взаимна кандидатура сред Израел и няколко арабски страни ще спомогне за по-добрите контакти сред тях, повишението на доверието и построяването на нови връзки. Израел започва дипломатически връзки с ОАЕ и Бахрейн през септември предходната година. Преди това еврейската страна имаше такива само с Египет и Йордания от целия арабски свят.

В продължение на десетилетия всички връзки с Израел бяха прекратени от страните от Персийския залив, до момента в който спорът с Палестина не завърши. Израел и Обединените арабски емирства чакат доста от доближаването, изключително стопански. Те също по този начин имат и общ зложелател в лицето на Иран.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР