Президентът на страната Вьоса Османи заяви, че проблемът, възникнал между

...
Президентът на страната Вьоса Османи заяви, че проблемът, възникнал между
Коментари Харесай

Косовският президент за спора около валутата: Проблемът е в комуникацията

Президентът на страната Вьоса Османи съобщи, че казусът, зародил сред държавното управление на Косово и интернационалните представители във връзка с новата разпоредба на Централната банка на Косово, която отстранява сръбския динар от приложимост в страната, е методът, по който беше обявено, неналичието на връзка . Това оповестява " КосоваПрес ".

Интервюто е било обещано за арабската медия " Ал Аан " на 8 февруари, само че президентството го споделя в неделя във " Facebook.

Османи изрази убеденост, че въпросът с динара ще бъде решен, че " няма причина той да не бъде решен ".

Османи сподели, че " всичко, което сме постигнали в тази страна, е резултат от съдействие с нашите интернационалните сътрудници ".
 Сърбите в Косово не престават да употребяват динари
Сърбите в Косово не престават да употребяват динари

Правителството позволи преходна фаза, преди валутата да бъде изцяло неразрешена

Тя сподели, че би трябвало да се излезе от тази обстановка, като реализира съглашение с сътрудниците за проект за използване на новия правилник на CBK.

Османи сподели, че има място " да седнем и да обсъдим сред държавното управление и нашите интернационалните съдружници ", да работим по този въпрос.

Припомняме, че косовските сърби в етнически разделения град Митровица продължиха да употребяват сръбски динари и към началото на февруари, откакто държавното управление позволи преходна фаза, преди валутата да бъде изцяло неразрешена. Забраната е обсъждана от Запада като вероятен катализатор на публичното напрежение. 

Сърбия, която не признава независимостта на някогашната си отделила се провинция, продължава да употребява динара за погашение на пенсии, обществени помощи и заплати за сръбските паралелни институции в Косово, в това число лечебни заведения и учебни заведения.

Централната банка сподели при започване на този месец, че всички заплащания в Косово би трябвало да се правят единствено в евро, което допуска, че сръбският динар няма да се употребява от 1 февруари.

Но след апелите на Съединени американски щати, Италия, Франция, Германия и Англия, известни като Петорката, за прекъсване на решението, държавното управление на Косово съобщи, че ще разреши временен интервал, макар че не дефинира какъв брой дълъг ще бъде той.

Официалната валута на Косово е еврото , само че болшинството от 5% сръбска малцинствена общественост също употребява динара като част от отхвърли си да признаят държавността на Косово.

Говорител на Европейския съюз сподели в изказване, че Европейски Съюз е угрижен за следствията, които решението за възбрана на динара " може да има върху ежедневния живот на косовските сърби, по-специално върху неговото влияние върху учебните заведения и лечебните заведения ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР