Президентът на Славия Венцеслав Стефанов даде традиционната си пресконференция в

...
Президентът на Славия Венцеслав Стефанов даде традиционната си пресконференция в
Коментари Харесай

Венцеслав Стефанов: Искам Славия да се представи като по-миналия сезон

Президентът на Славия Венцеслав Стефанов даде обичайна си конференция в Пресклуб „ България “ преди началото на новия сезон в Първа лига. Както постоянно той приказва по разнообразни тематики.

За представянето на Славия през миналия сезон, за подготовката и упованията за новото състезание Венцеслав Стефанов сподели:

„ През предишния сезон Славия потегли доста нерешително. в седмия кръг имахме 1 точка – не успяхме да излетим. После продължихме с неубедителните изяви. Накрая тимът доби този образ, който би трябвало да има и завършихме без да сме застрашени от изпадане. Подготовката тази година мина по проект, играем по-добре, всички линии са много по-балансирани. Убеден съм, че ще се представим на равнище в идното състезание . Не желая да приказвам на ангро, само че в българския футбол силите са изравнени и всеки може да победи всеки. Изключвам сега Лудогорец, който очевидно е с по-висока класа. Видяхме ги на мача с ЦСКА и нека отборът успее да се показа добре и в евротурнирите.

За да тръгнат нещата в българския футбол, би трябвало всички да имат еднакъв старт. Дай Боже тази година да има повече късмет за български футболисти. Виждаме и в Левски, и в други тимове – лека-полека се чистят от баластрата. Сега се дава късмет на млади български футболисти и по този начин ще се вдигне равнището и на националния тим “.

В първия кръг от новия шампионат тимът на Славия ще играе с Левски. За най-старото столично дерби Стефанов показа:

„ В дербитата няма елементарен мач и в никакъв случай няма любимец. Спомням си един мач Левски – ЦСКА, в който „ алените “ бяха изявен любимец, а „ сините “ ги биха със 7:2. Бях боец тогава. Сашо Костов ги майтапеше да донесат таблото от другия стадион. Когато Славия се е клатела, тогава е побеждавала Левски . Има и противоположни случаи. Няма изявен любимец в дербитата. Ако някой мисли, че даден тим е в рецесия и това му подсигурява лесна победа, е огромна неточност. Искам Славия да се показа като по-миналия сезон. “

Президентът на „ белите “ съобщи изрично, че от футбол в България не може да се печели , а решението на БФС в един тим да няма повече от 5 чужденци по време на мач, е „ крачка настрана “.

„ Едно нещо, което не може да се реализира с пари, се реализира с доста пари. В Лудогорец е по този начин. Затова Челси, ПСЖ и другите желаят да се отделят в своя лига. От футбол в България не може да се печели, залагам си главата. Кирил има свое виждане за нещата, желае да играе в Шампионската лига, нека да успее, само че там има толкоз доста клубове с толкоз доста пари, че даже Кирил не може да ги настигне. Според мен решението на БФС за чужденците не е крачка напред или обратно, а настрана. Не мисля, че може да способства до повишение качеството на футбола в България “, сподели Стефанов пред репортерите и акцентира, че без сериозен ангажимент на страната към спорта не можем да чакаме никакви триумфи.

„ В основата на триумфите е всеобщият спорт. Едно време на стадион “Васил Левски ” имаше спартакиади, балканиади, универсиади. Затова имахме международни и олимпийски първенци, имахме мощен футбол, биехме всеки и се опасяваха от нас. Сега има толкоз частни клубове, само че след частния клуб, на 16-17 години като стане, къде отива това дете? Искаме да имаме триумфи, а изпод няма нищо. При нас пирамидата е обърната. Няма късмет, това са празни приказки. Трябва да се тръгне от учебните заведения. Преди доста се спортуваше и ползата към спорта бе доста огромен – нямаше къде да хвърлиш игла на стадиона. Сега някои вървят на фитнес единствено с цел да ваят тела, само че всеобщ спорт няма “.

За развиването на националния ни тим Стефанов съобщи:

„ УЕФА прави всичко с комерсиална цел. Къде в Америка имат конфедерации, къде? Нашият късмет е нашите деца да се развиват, споделям това, което мисля. Не би трябвало да вършим чужденците българи и да чакаме те да ни класират. Славия има двама българи в Италия, знам защо става въпрос. Виждаме по какъв начин е в Германия, в Испания. Италианците демонстрираха, че могат с италианци да създадат огромен футбол. Но там се играе в кварталите, едно време имаше и тук работен тимове, хората гледаха. В Италия имам другар, който ме води да гледаме мач сред дребни градчета, хората се радват. При нас го няма. Дано Ясен Петров продължи по този начин и може да стане нещо. В никакъв случай триумфите от 1994 година няма да се върнат за пет или 10 години. Управляващите би трябвало да знаят, че спортът е значим и за здравето, и за образованието. Децата се учат на дисциплинираност, родителите са по-спокойни, че не вървят по улиците да се занимават с нелепости. На това нещо би трябвало да се обърне внимание, значимо е за нацията “.

За наказването за расизъм Венцеслав Стефанов бе безапелационен:

„ Присъдата за расизъм ли? Аз съм бил постоянно срещу мениджърите и срещу мениджърските ползи. И изключително срещу мениджъри, които не са правилни. Сега ще се жалват на ФИФА да изискват наказване на мен или Славия. Ходи изясняват след това, че нямаш сестра. Аз няма да се откажа от думите си, няма да се отметна. И в този момент имаме футболист с различен цвят на кожата. С Райс Мболи си викахме “мон ами ”, Касай ми писа, че е чел и се чуди по какъв начин може да приказват такива неща за мен. В България е елементарно да очерниш някого, само че аз не се тормозя от това. Аз не съм расист, а съм за хетеросексуалните момчета, които да възобновят нацията. Сега може да ме подгонят другите “…

Той удостовери, че желае в елитната ни група да играят повече тимове.

„ Преди години като направиха този формат, някой реши да заплаща пари, а можехме да забележим по какъв начин е в Белгия, без да плащаме на компания, която няма общо с футбола. Кажете ми петият, шестият, осмият, деветият, десетият и единадесетият в шампионата защо играят? Те не могат ли да си вършат сделки? Хвърляме в пространството неща, които не са правилни. Винаги нашето състезание е било от 16 тима. А в този момент Монтана, Велико Търново, Русе, Бургас – райони, в които постоянно е имало доста футбол, в един миг ги отписахме. Защо?

Навремето идваха едни кредитни милионери, купуваха футболисти, хвърляха пари – Гибона отиде да играе в ЦСКА, Наско и Боби отидоха в Пловдив, бяха години мускули да се покажат, само че действително нищо не се правеше за футбола. Къде е в този момент страната, къде е общината? Стадион “Академик ” пустее. Защо? Септември (София) беше люпилня на футболисти. И аз съм упражнявал там, само че ме изгониха, че съм несръчен. Но тогава имаше Павел Панов и доста други надарени футболисти “.

Накрая Стефанов описа любопитна история за Джоузеф Диксън, който имаше упоритости да стане притежател на Левски.

„ Диксън? Само като го видиш… Той дава документ, че разполага с еди какъв брой си милиона и… 301 $. И 301! Само от това ти излиза наяве, че измамата е грозна. Предишната година същата двойка Славчо Георгиевски ги е избавил от бой в Македония. Пратиха ми клип какво прави този Диксън на нашето море. Този милионер. Смешно е да разчитаме на подобен човек да оправя клуб като Левски. Пръстенът на ръката му беше като ментетата, които продаваха румънците. Забелязахте ли го? “, заключи Стефанов. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР