Президентът на Сирия Асад би `приветствал бежанците у дома`

...
През последните няколко години видяхме малко под половин милион души
Коментари Харесай

„През последните няколко години видяхме малко под половин милион души да се връщат и никой от тях не беше ощетен“, каза той.

< p>„Това, което повече спира да се върне, е икономическата ситуация.

„Как може един бежанец да се върне без електричество или училище за децата си или медицинско лечение? Това са основните неща в живота.

„Това е причината.

„Помилвахме всички бежанци, които се върнаха, с изключение на хората, извършили тежки престъпления.“

Съседите на Сирия са приели, че Асад е спечелил войната - и той няма да ходи никъде

Изображение: Башар ал Асад по време на интервю за Sky News Arabia

Но няколко правозащитни групи и международни организации, включително Обединените нации, Human Rights Watch и Amnesty International, заявиха, че не е безопасно за бежанците да се връщат в Сирия. Сирийското правителство и свързаните с него милиции“, каза Хюман Райтс Уоч.

Сирия е обект на строги санкции на САЩ – наречени Законът за Цезар – които според президента Асад „без съмнение са пречка, но не са най-голямата пречка“ .

„Най-голямата пречка е терористът, който разрушава инфраструктурата. Най-голямата пречка е образът на войната в Сирия, който забранява на всеки инвеститор да работи със сирийския пазар“, каза той.

Изображение: Bashar al Assad

Валутата на Сирия се срива и страната страда от липса на електричество, лекарства и ежедневни неща от първа необходимост, въпреки подкрепата от и .

Войната в Сирия избухна през 2011 г., като през август 2023 г. се навършиха десет години, откакто президентът Обама реши да не бомбардира Сирия, след като в страната бяха използвани химически оръжия .

Президентът Асад вече си възвърна контрола над столицата Дамаск и повечето градски райони.

Изображение: Хора, обезвреждащи касетъчни боеприпаси в Сирия през 2017 г.

Войната бушува, като ООН смята, че повече над 300 000 цивилни бяха убити през първото десетилетие на конфликта.

В 12-годишния конфликт повече от половината от 22-милионното население на страната преди войната напуснаха домовете си, като гражданската война беше основен фактор Мигрантската криза в Европа.

Правителствата на Канада и Холандия наскоро подадоха жалби за изтезания срещу Сирия в Международния съд заради „незаконното убийство“ на хиляди цивилни.

Изминаха десет години, точно до месеца, откакто президентът Обама реши в последния момент да не бомбардира Сирия, след като в страната бяха използвани химически оръжия.

През годините след това още десетки хиляди хора бяха убити в боевете и гражданската война продължава – но президентът Башар ал Асад си възвърна контрола над столицата Дамаск и повечето градски райони в Сирия.

< p class="sdc-article-factbox__text">Милиони сирийци избягаха от битките и все още са бежанци, неспособни да се върнат в домовете си.

Мнозина се опитаха да направят опасните морски преходи в Европа - сирийската гражданска война е голям фактор за мигрантската криза по европейските брегове.

Твърдението на Асад в интервю за Sky News Arabia, че той би приветствал бежанците у дома, игнорира реалността, че мнозина не искат да се върнат в страна под негово управление.

Тъй като части от Сирия все още са в ръцете на бунтовниците, Асад не може да претендира за категорична победа, но той е приет обратно в арабския свят.

Той отчаяно се нуждае от инвестиции, тъй като икономиката на Сирия е изправена пред строги санкции на САЩ, нейната валута се срива и липса на електричество, лекарства и ежедневни неща.

Подкрепата от неговите съюзници - Русия и Иран - не е достатъчна.

Башар ал Асад показва увереност да пътува отново в чужбина и започва да възстановява силата си. Тази власт обаче е ограничена.

Той може да е оцелял през Арабската пролет, когато повечето лидери не са го направили, но той все още е парий на Запада, обвинен във военни престъпления, и страната му все още е във война и в руини.

Но обвиненията във военни престъпления срещу президента Асад не са му попречили бавно да бъде възстановен от близкоизточните лидери.

Той наскоро присъства на годишната среща на върха на Арабската лига, след като той беше спрян от алианса по време на потушаването на продемократичните протести, довели до избухването на гражданската война.

Прочетете повече:
Съседите на Сирия са приели, че Асад е спечелил войната
Арабската лига гласува за обратно приемане на Сирия

Президентът Асад също каза, че бягството от Сирия по време на войната „никога не е било на картата“ за него.

Той каза пред Sky News Arabia : "Нямаше вътрешни искания президентът да си тръгне. Важно е президентът да си тръгне или по-точно да напусне отговорностите си, когато хората го поискат - не поради външна намеса или външни войни.

„Когато се дължи на вътрешни причини, това е нормално, но когато се дължи на външна война, това се нарича бягство или бягство. И моето бягство никога не е било в плана."

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР