Президентът на Швейцария Игнацио Касис заяви в неделя вечерта, че

...
Президентът на Швейцария Игнацио Касис заяви в неделя вечерта, че
Коментари Харесай

Игнацио Касис: Неутрална Швейцария е готова да замрази руски активи



Президентът на Швейцария Игнацио Касис съобщи в неделя вечерта, че " доста евентуално " неутрална Швейцария да последва Европейския съюз (ЕС) в понеделник при налагането на наказания на Русия и да замрази съветски активи в алпийската страна, съобщи Ройтерс.

Касис, интервюиран по френско езиковата швейцарска социална телевизия RTS, уточни че седемчленният Федерален съвет ще се събере в понеделник и ще прегледа рекомендациите на министерствата на финансите и на стопанската система.

На въпрос дали Швейцария – огромен финансов център и център за търговия със артикули – ще последва Европейски Съюз в замразяването на съветски активи, той отговори:

" Много евентуално е държавното управление да реши да направи това в понеделник, само че не мога да предвидя решения, които към момента не са взети ".

Касис също по този начин означи, че неутралитетът на Швейцария би трябвало да бъде непокътнат и е подготвен да предложи своите положителни услуги за дипломация за реализиране на помирение, в случай че договарянията сред украински и съветски публични лица на границата с Беларус не съумеят.

" Това обаче не ни пречи да назоваваме нещата с същинските им имена ", съобщи швейцарският президент.

Швейцария извървя криволичещия път сред проявлението на взаимност със Запада и запазването на обичайния си неутралитет, който съгласно държавното управление може да я направи евентуален медиатор, отбелязва Ройтерс. Но страната е изправена пред възходящ напън да застане на страната на Запада против Москва и да одобри наказателните наказания, подхванати от Европейския съюз. Правителството до момента уточни единствено, че няма да разреши на Швейцария да бъде употребена като платформа за заобикаляне на глобите на Европейски Съюз.

Игансиос Касис сподели също по този начин, че украинците, бягащи от спора, ще бъдат добре пристигнали " за краткотраен интервал, който се надяваме да бъде допустимо най-кратък ".

И министърът на правораздаването Карин Келер-Сутер съобщи, че Швейцария е подготвена да одобри тези, които се нуждаят от отбрана, както и да поддържа засегнатите прилежащи страни. " Няма да оставим хората в неволя ", сподели тя.

През предходната седмица швейцарското държавно управление промени така наречен си " листата си за наблюдаване ", с цел да включи 363 лица и четири компании, които Европейски Съюз е присъединил в листата си със наказания по отношение на Москва.

Ройтерс цитира данни на Швейцарската национална банка, подред които руснаците са държали близо 10,4 милиарда швейцарски франка (около 11,24 милиарда долара) в Швейцария през 2020 година
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР