Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски каза, че употребата на

...
Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски каза, че употребата на
Коментари Харесай

Пендаровски: Употребата на новото име на Северна Македония ще изчака, докато започнат преговорите с ЕС

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски сподели, че използването на новото име на страната ще изчака, до момента в който стартират договарянията с Европейски Съюз, съобщи македонският портал Плус инфо.

Президентът Пендаровски изяснява, че това, което ще остане на изчакване, до момента в който стартират договарянията с Европейски Съюз за присъединение, е част от Преспанското съглашение, която се отнася до вътрешната или външната връзка и използването на новото име на страната.

Той прибавя обаче, че след няколко месеца Северна Македония ще стане член на НАТО с помощта на постигането на Преспанското съглашение, предава Българска телеграфна агенция.

" Преспанското съглашение беше основна причина страните членки на НАТО да одобрят приемането ни за член. Ако не през ноември или декември, то сигурно през първите четири месеца на 2020 година ще станем пълноправна членка на алианса и това е директен резултат от Преспанското съглашение ", сподели Пендаровски в изявление за гръцката телевизия Алфа.

Коментирайки решението на европейските водачи за отсрочване на началото на договарянията със Северна Македония и Албания, Пендаровски сподели, че това е било същински потрес за всички, освен за него и за жителите, а и за целия политически хайлайф на страната.

Той добави, че всички политически водачи, както от редовете на ръководещите, по този начин и от опозицията, са съгласни, че Северна Македония е изпълнила всичко, което бе желано от нея, а Европейски Съюз внезапно сподели, че страната не е подготвена /да получи начало на присъединителни договаряния. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР