Президентът на САЩ почти е взел решение до 12 май

...
Президентът на САЩ почти е взел решение до 12 май
Коментари Харесай

Тръмп бил склонен да се оттегли от споразумението с Иран, но още не бил решил


Президентът на Съединени американски щати съвсем е взел решение до 12 май да се отдръпна от подписаното през 2015 година съглашение за иранската нуклеарна стратегия. Неясно остава обаче по какъв начин тъкмо ще го направи.

Това обявиха източници от Белия дом и такива, осведомени с дебатите по въпроса в американското държавно управление, представени от Ройтерс.

Според единия от източниците има опция Тръмп да реши да остави Съединени американски щати в съглашението (то планува анулация на наказания в подмяна на ограничение на нуклеарната стратегия на Техеран). Източникът добави, че при сходен процес основният мотив ще бъде " поддържането на съюза " с Франция и да не бъде подронван престижът на френския президент Еманюел Макрон, който предходната седмица се срещна с Тръмп и го прикани да остане в съглашението.

При решение Съединени американски щати още веднъж да върнат глобите е съвсем несъмнено, че това ще потопи съглашението и може да провокира враждебна реакция на Иран. Техеран може да възобнови програмата си за нуклеарно оръжие или " да накаже " американските съдружници в Сирия, Ирак, Йемен и Ливан, обявиха дипломати.

На процедура Тръмп би трябвало до 12 май да реши остава ли в действие анулацията на някои наказания против Иран или не. Източник от Белия дом, поискал анонимност, съобщи, че е допустимо президентът на Съединени американски щати в последна сметка да излезе с решение, което " да не съставлява цялостно отдръпване ". Източникът обаче не беше в положение да изясни какво би представлявало сходно решение.

В понеделник израелският министър председател Бенямин Нетаняху направи презентация на документи за стратегия от предишното на Иран за нуклеарно въоръжаване. Това може да даде нов мотив на Тръмп да се отдръпна, макар че съгласно инспекторите на Организация на обединените нации Техеран съблюдава изискванията на съглашението за нуклеарната стратегия, отбелязва Ройтерс.

Иран отхвърля в миналото да е желал да основава нуклеарни оръжия и упреква своя огромен зложелател Израел, че подклажда съмнения към Техеран измежду интернационалната общественост.

Споразумението сред Иран и шестте международни сили - Англия, Китай, Франция, Германия, Русия и Съединени американски щати - беше едно от знаковите външнополитически дейности при ръководството на президента Барак Обама. Тръмп обаче го окачестви като " едно от най-лошите ", които е виждал.

Източникът от Белия дом съобщи, че президентът " значително клони към отдръпване от съглашението, само че не е взел дефинитивно решение ". Тръмп " наподобява подготвен да го направи, само че до момента в който не е взето решение от този президент, нищо не е дефинитивно ", добави източникът.

Старшите съветници на президента не се стремят ефективно да го разубеждават за отдръпването, тъй като той наподобява има намерение да направи точно това, сподели различен източник от Белия дом.

Тръмп даде на Англия, Франция и Германия краен период до 12 май да бъдат поправени съществуващите съгласно него недостатъци в съглашението.

Макар и европейските представители да не престават да работят за " отстраняването " на тези недостатъци, те са на мнение, че нещата не са обнадеждаващи, че това ще се случи.

Източник, който е осведомен с дебатите по въпроса в държавното управление на Съединени американски щати, съобщи, че американските договарящи са в сложна обстановка поради обстоятелството, че на процедура не знаели къде тъкмо е границата на Тръмп за договарянията, от която той не би отстъпил. Поради тази причина те не можели да кажат на европейците какво би могло да удовлетвори президента.

Тръмп може да откаже да продължи анулацията на наказания, само че в същото време да даде на новия държавен секретар Майк Помпейо време за още договаряния с европейците. Той може да направи това, като се възползва от заложения в съглашението механизъм за споразумяване на разногласия или от оставащото време, преди най-драконовските наказания да са влезнали в действие.

Няколко добре осведомени за договарянията източници обявиха, че в случай че Тръмп се отдръпна, за европейците въпросът ще бъде дали сходен процес ще бъде началото на доста по-твърд курс на Съединени американски щати към Иран, в това число военна борба.

" Европейците не изгарят от предпочитание да бъдат въвлечени в районен спор от Съединени американски щати ", съобщи източник, осведомен с водените диалози.

Двама източници от средите на американското разузнаване споделиха, че са изключително обезпокоени от вероятен ирански отговор посредством по-трудно проследими дейности, да вземем за пример хакерски атаки против Съединени американски щати и техни съдружници и офанзиви против меки цели от хора без очевидни привидно връзки с Техеран.

Подобни дейности се правят оценка като по-вероятни от дейности, които биха могли да провокират американски боен отговор против ирански нуклеарни и военни цели.

Мнозинството от американците - 56 % са срещу отдръпване от Съединени американски щати от съглашението за иранската нуклеарна стратегия, сочи национално социологическо проучване на изданието " Политико " и изследователската организация " Морнинг консулт ". В поддръжка на отдръпването се изричат едвам 26 % от интервюираните, сочи изследването. Допълва се, че даже измежду републиканците (партията на Тръмп) болшинството се афишира за оставане в съглашението с 46 против 42 %.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР