Президентът на САЩ отново заяви, че би било целесъобразно Русия

...
Президентът на САЩ отново заяви, че би било целесъобразно Русия
Коментари Харесай

Тръмп отново подкрепи завръщане на Русия в Г-7

Президентът на Съединени американски щати още веднъж съобщи, че би било " оправдано " Русия да бъде позволена назад в групата на седемте индустриално най-развити страни в света, известна като Г-7. Лидерите им се събират след броени дни във Франция, а Владимир Путин е изключен от присъединяване след анексирането на Крим през 2014 година

Тръмп се е изказвал в този дух и през предходната година, само че реакцията на Кремъл е, че Русия към този момент не се интересува от този формат, учреден през 1998 година, и избира други, по-адекватни на многополюсния актуален свят. Но също по този начин Владимир Путин е казвал, че кани водачите на Г-7 да се съберат с него в Москва.

Според източник на CNN този път единодушие за сходен ход изразил в телефонен диалог с Тръмп и френският президент Еманюел Макрон. Той имал поради срещата на върха през 2020 година, защото явно за късото оставащо време до събирането в Биариц няма по какъв начин съветската страна да се включи и да взе участие в подготовката на диалозите и възможните заключителни документи.

Източникът на CNN твърди, че самодейността пристигнала от Макрон, а Тръмп го подкрепил, като американският президент възнамерявал да повдигне въпроса на срещата във Франция. Тази седмица Макрон беседва над 2 часа в лятната резиденция във Форт Брегансон с президента Владимир Путин, който оцени позитивно срещата. След това Макрон написа във " Facebook " на съветски език, че Русия е " надълбоко европейска страна " и означи напредъка по редица въпроси сред Париж и Москва.

Говорейки пред публицисти в Белия дом, американският президент хвърли върху предшественика си и виновността за изключването на Русия от Г-8 " Предполагам, че президентът Обама е считал, че не е добре, когато Русия е в Г-8 и е желал Русия да я няма там, тъй като Путин го е изиграл. "

" Но аз мисля, че е по-подходящо Русия да е вътре. Би трябвало да имаме Г-8, тъй като мног оот нещата, за които беседваме, имат общо с Русия ", добави той. В Г-7 членуват още Англия, Германия, Франция, Италия, Канада и Япония.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР