Президентът на САЩ Доналд Тръмп разхлаби ограниченията върху използването на

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп разхлаби ограниченията върху използването на
Коментари Харесай

Тръмп свали ограниченията за противопехотните мини въведени от Обама

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп разхлаби рестриктивните мерки върху потреблението на противопехотните мини, наложени по времето на Барак Обама съобщи Франс прес. Тези ограничавания бяха наложени през 2014 година на американската войска.

"Тази нова политика ще разреши на военното командване да употребява, при изключителни условия, съвременни и непостоянни противопехотни мини, особено проектирани, с цел да понижат пострадванията на цивилни и на партньорски сили ", се споделя в изказване на Белия дом по отношение на решението на Тръмп.

Така Тръмп трансформира решението на предшественика си Барак Обама за отчасти придържане към контракта за възбрана на противопехотните мини, утвърден от 164 страни по света и забраняващ потреблението, съхранението, производството или превозването на противопехотни мини.

Съединени американски щати не са подписали този контракт, само че не употребяват от 1991 година този жанр мини, с едно само изключение - Афганистан през 2002 година

Обама забрани потреблението на противопехотни мини, като се изключи Корейския полуостров, където американската войска си резервира правото да слага такива.

По-рано през днешния ден американският министър на защитата Марк Еспър приветства новата политика на администрацията на Тръмп. Той сподели, че "противопехотните мини са значимо средство, което нашите сили би трябвало да имат на свое разположение, с цел да подсигуряват триумфа на своята задача ".

"С тези мини, оборудвани с нови технологии, мисля, че вие ще бъдете уверени, че ние сме обърнали доста внимание на метода, по който те ще бъдат употребявани и на това какво ще стане с тях след края на даден спор, което неведнъж е обект на полемики ", добави Еспър.

Новите мини, които американската войска ще може от в този момент нататък да употребява, ще могат да се самоунищожават, в случай че не са задействани след избран период.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР